Bijenale arhitekture

Nova svrha starih zgrada: U petak otvorenje hrvatske izložbe u Veneciji

Miljenko Marin

Hrvatsk tim – Slaven Tolj, Miranda Veljačić, Dinko Peračić i Emina Višnić / Snimio D. ŽIŽIĆ

Hrvatsk tim – Slaven Tolj, Miranda Veljačić, Dinko Peračić i Emina Višnić / Snimio D. ŽIŽIĆ

Glavna tema izložbe je »Izvješća s bojišnice«, a Hrvatska nastupa s projektom »To trebamo – to radimo« koji novoj svrsi privodi bivšu zagrebačku tvornicu »Jedinstvo«, nikad dovršeni Dom mladih u Splitu te H-objekt kompleksa »Rikard Benčić« u Rijeci koji bi trebao postati Muzej moderne i suvremene umjetnosti



Hrvatska izložba na 15. međunarodnoj izložbi arhitekture – Venecijanskom bijenalu, čija je glavna tema »Izvješća s bojišnice«, bit će otvorena u petak, 27. svibnja u 14 sati u Arsenalu, dok će Bijenale za publiku biti otvoreno od subote – priopćeno je iz Ministarstva kulture.



Naručeni radovi: BADco., videoinstalacija »Institucije treba graditi«, Damir Žižić, fotografije, Antonija Veljačić, makete i figure.


Izloženi umjetnički radovi: Tamara Bilankov, Valentino Bošković, Milan Brkić, Nemanja Cvijanović, Chweger, Vuk Ćosić, Tanja Deman, Ante Despot, Dušan Džamonja, Igor Eškinja, Fog Frog Dog, Fogsellers, Momčilo Golub, Marko Gracin, Slavko Grčko, Igor Hoffbauer, Ana Hušman, Damir Bartol Indoš, Sanja Iveković, Ante Jakić, Japanski premijeri, Jarboli, Ivan Kožarić, Zlatko Kutnjak, Mirna Kutleša, Vladimir Kuzman, Marin Lukanović, Mance, Marinada, Marko Marković, Ivan Marušić Klif, Josip Maršić, Zoran Medved, Giovanni Morbin, Nadija Mustapić, Vanja Pagar, Pasi, Ivana Pegan, Goran Petercol, Porto Morto, Anil Podgornik, Radiona.org (Igor Brkić, Damir Prizmić), Radost!, Rolo, Petar Smajić, Saša Spačal, Aleksandar Srnec, Svemirko, Goran Škofić, Nebojša Šobić-Šoba, Mirjan Švagelj, Marko Tadić, Althea Thauberger, Zoran Todorović, Drago Tršar, Ivo Vičić, Silvio Vujčić, Artur Žmijevski





Projekt pod naslovom »To trebamo – to radimo« realizirao je hrvatski tim u kojem su uz povjerenika Dinka Peračića i Miranda Veljačić, Emina Višnić i Slaven Tolj, a obuhvaća zgrade koje su izgubile svoju primarnu svrhu, ili nikada nisu bile korištene kao što je planirano, te ih pretvara mjesta intenzivne kulturne produkcije i socijalnih interakcija. Građevine koje su u središtu interesa hrvatskog tima su bivša tvornica »Jedinstvo« u Zagrebu, u kojoj djeluje kulturni centar POGON te niz organizacija nezavisne kulture i mladih, zatim nikad dovršeni Dom mladih u Splitu te H-objekt kompleksa »Rikard Benčić« u Rijeci koji bi trebao postati budući Muzej moderne i suvremene umjetnosti.


Primjerice, MMSU godinama pokušava osigurati novi prostor jer je unajmljeni galerijski prostor na zadnjem katu Sveučilišne knjižnice neadekvatan za njegovo programsko djelovanje. Nakon neuspjelih pokušaja izgradnje zgrade MMSU-a, pokrenuta je inicijativa za ponovno korištenje bivšega tvorničkog kompleksa »Rikard Benčić« putem izravnih i minimalnih intervencija. Metode i sredstva koji isprobani na nezavisnoj kulturnoj sceni sada se koriste za jednu javnu instituciju, što ima za rezultat materijalizaciju prostora i aktivnosti, umjesto da ostaju u trajnome stanju čekanja.


Tim manevrom MMSU postaje institucija u razvoju, u izgradnji i transformaciji. Rekonstrukcija H-zgrade za potrebe muzeja dio je projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a uz redovite aktivnosti muzeja, izložbe i druge programe, Muzej naglasak stavlja na projekte koji omogućuju izravno sudjelovanje zajednice. Muzej će razviti jedno posebno mjesto: Kuhinja – centar kreativnih migracija.


MMSU se useljava u prostor u minimalnom održivom stanju u kojem može početi sa svojim društvenim i kulturnim radom, uz mala ulaganja, a program i prostor zajedno će se organski razvijati. U prvoj fazi muzej će zauzimati samo dio prizemlja i prvoga kata jednoga krila H-zgrade, u drugoj će koristiti cijeli taj prostor, a u sljedećim fazama proširit će se na gornje dvije etaže.


Uz izložbu u Arsenalu bit će predstavljena i prateća publikacija te »živa kultura« – radovi šezdesetak autora, suvremenih umjetnika, koji su nastajali ili bili izlagani u tim prostorima. Organizator hrvatskog nastupa u Veneciji je Platforma 9.81 iz Splita, a partneri su POGON iz Zagreba i MMSU iz Rijeke – stoji u najavi Ministarstva kulture.