Umjetnost na Olibu

Nova festivalska destinacija: Pokrenut Olipski ljetni festival

Slavica Kleva

Bogumil Kleva

Bogumil Kleva

Festival je posvećen velikoj dramskoj umjetnici  Ani Karić, koja je na Olibu pronašla svoj sretni kutak, te rođenom Olibljaninu - glumcu Bogumilu Klevi



OLIB Na Olibu je pokrenut Olipski ljetni festival, s ciljem poboljšanja kvalitete života otočnog stanovništva i promicanja kulture i umjetnosti na otoku. U svom prvom izdanju, od 10. srpnja do 10. kolovoza,


Festival nudi raznolik program: od raznovrsnih dramskih, koncertnih i izložbenih sadržaja, do tradicijskih olipskih programa, uz gostovanja eminentnih domaćih i inozemnih skupina umjetnika i umjetničkih organizacija.


Festival je posvećen velikoj dramskoj umjetnici Ani Karić, koja je na Olibu pronašla svoj sretni kutak i mir, te rođenom Olibljaninu – Bogumilu Klevi, također izuzetnom glumcu i kazališnom entuzijastu.




Svečano otvorenje Festivala je u nedjelju, 10. srpnja, s početkom u 20.30 sati. U prvoj festivalskoj večeri  gostuje HNK Zadar s predstavom »Bepo i Marijeta« (prema M. Smoji), u režiji Nine Kleflin, a u izvedbi Jasne Ančić i Zlatka Košte.


Nakon predstave slijedi cjelovečernji koncert klape »Nostalgija«. Na programu su i Teatar Gavran s predstavom »Sladoled«, kazališna grupa Lectirum s monokomedijom »Shirley Valentine« i Udruga Mali grad Faros s predstavom za djecu »Bonton ili kako pristojno provesti dan«. Koncerte će održati grupa Cookie, Đani Stipaničev i fantastični trio »Sanja, Zec i Marinko«.


 Tijekom »Večeri opernih arija, šansone, evergrina, poezije i ponekog vica« nastupit će Milena Morača, Andrea Baković, Cine Pulišić, Damir Radov i gosti. Olipski tradicijski programi odvijaju se u organizaciji olipske Kulturno-umjetničke udruge Zora. Od sportskih događanja u sklopu festivala odvija se u organizaciji olipske udruge »Sol« košarkaški turnir:  Hakl ‘3 na 3’, a tu je i  tradicionalna »Olipska ribarska noć« u organizaciji ŠRD Račić. Svečano zatvaranje Olipskog ljetnog festivala je 10. kolovoza uz pučko prikazanje »Ognjišća olipska« autora i redatelja Leonarda Bakse-Čećija koje izvode mještani i prijatelji Oliba.

Tijekom festivala, uz bogatu domaću gastro i eno ponudu, odvijat će se i brojni popratni sadržaji, a jedan od njih je i stalni postav izložbe slika »Otočke vizure« autora Milene Car Drlje i Miroslava Barulića.


Olipsko košarkaško igralište (Festivalski trg) na kojem  će se odvijati festivalski programi  može ugostiti  više od 1.000 posjetitelja u jednoj festivalskoj večeri.


Olipski ljetni festival 2016. odvija se u organizaciji Udruge Olib i Kazališne družine Bastien, a pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, uz financijsku potporu Ministarstva kulture, Zadarske županije, Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra i Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Grada Zadra.