Turmpova zasluga

Nije alternativna činjenica: Orwell je ponovo najprodavaniji

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Prodaja romana znatno je porasla zahvaljujući višoj savjetnici Bijele kuće Kellyanne Conway



NEW YORK Roman Georgea Orwella »1984.«, priča o distopijskoj budućnosti pod autoritarnim režimom, vratila se na književne top liste kao bestseller zahvaljući frazi o »alternativnim činjenicama« kojom je administracija Donalda Trumpa nastojala dokazati da je laž zapravo istina.


Roman objavljen 1949. govori o futurističkom totalitarnom društvu čija vlada poput Velikog brata nadzire i špijunira svoje građane i prisiljava ih da prihvate kontradikotorne verzije istine poput »rat je mir« ili »sloboda je ropstvo«.


Prodaja romana znatno je porasla zahvaljujući višoj savjetnici Bijele kuće Kellyanne Conway.




Suočena s upornim inzistiranjem novinara NBC-ja u emisiji »Meet the Press« da objasni zašto Bijela kuća tvrdi da je na Trumpovoj inauguraciji bilo više ljudi nego na Obaminoj, iako sve činjenice govore drugačije, Conway je odgovorila da oni raspolažu »alternativnim činjenicama«.


Neki komentatori su na društvenim mrežama njezinu rečenicu ocijenili »orwellovskom«, u nekim slučajevima ironično, a u drugima uz priličnu bojazan.


Roman pokojnoga britanskog književnika u srijedu je izbio na prvo mjesto 10 najprodavanijih knjiga na Amazonu, a izdavačka kuća Penguin dala je otisnuti novih 75 tisuća primjeraka romana zbog nenadano pojačanog interesa za ovaj literararni klasik.