Daleko od prave Mona Lise

Ne samo kopija, nego i nedovršena

Hina

"Činjenica da je izložena u Singapuru, a ne u nekom ozbiljnom muzeju ili galeriji govori sama za sebe", rekao je Martin Kemp



Portret mlade Mona Lise, za koji njegovi vlasnici kaže da ga je Leonardo Da Vinci naslikao prije slavne verzije, po prvi je put izložen u Singapuru, piše u utorak BBC.


Vlasnici slike tvrde kako stručnjaci i analize potvrđuju da ga je Leonardo naslikao deset godina prije daleko poznatije verzije portreta.


No, autentičnost slike je upitna. Martin Kemp, stručnjak za Da Vincia kaže da se radi “samo o još jednoj kopiji Mona Lise, i to nedovršenoj”.




“Činjenica da je izložena u Singapuru, a ne u nekom ozbiljnom muzeju ili galeriji govori sama za sebe”, rekao je taj profesor povijesti umjetnosti na Oxfordu i autor nekoliko knjiga o Da Vinciju.


No, zaklada Mona Lisa sa sjedištem u Švicarskoj tvrdi da u prilog njezinoj autentičnosti govore povijesni dokazi, mišljenja stručnjaka i znanstvene analize.


“Najnovije spoznaje i upravo obavljenje nove analize ostavljaju malo sumnje da se radio o Leonardovom djelu”, rekao je potpredsjednik zaklade David Feldman.


Dodao je da je Da Vinci naslikao portret 1503., deset godina prije “prave” Mona Lise, ali ga nije dovršio, da bi ga 70-tih godina 18. stoljeća kupio britanski aristokrat.


Ranu Mona Lisu otkrio je 1913. jedan kolekcionar koji je britanskog plemića posjetio u Somersetu.


Potom ju je odnio u svoj studio u Isleworthu jugozapadno od Londona na restauraciju, po kojem je slika prozvana Mona Lisa iz Islewortha i vrlo je slična najslavnijoj Leonardovoj slici koja se nalazi u pariškom muzeju Louvre.


Portret će do veljače biti izložen u zgradi singapurskog parlamenta, a potom će obići Hong Kong, Kinu, Južnu Koreju i Austaliju.