1. History Film Festival u Rijeci

Natječu se 72 dokumentarca s povijesnom tematikom

Kim Cuculić

Bernardin i Tiha Modrić / Snimio Ivica TOMIĆ

Bernardin i Tiha Modrić / Snimio Ivica TOMIĆ

Od prijavljena 72 dokumentarca, u konkurenciji za nagrade je njih 28. Filmovi su podijeljeni u dvije kategorije: televizijske i nezavisne produkcije. Odluke o festivalskim nagradama donijet će međunarodni žiri



RIJEKA  Prvi History Film Festival bit će održan u Rijeci od 6. do 9. rujna. Kako je istaknuo direktor i selektor Festivala Bernardin Modrić, riječ je o jedinstvenom međunarodnom festivalu koji okuplja i vrednuje produkciju povijesnih dokumentarnih filmova, žanra koji posljednjih godina ima sve veći broj poklonika.


– Od prijavljena 72 dokumentarca, u konkurenciji za nagrade je njih 28. Filmovi su podijeljeni u dvije kategorije: televizijske i nezavisne produkcije. Odluke o festivalskim nagradama donijet će međunarodni žiri na čijem je čelu istaknuti njemački povjesničar Reinhard Heydenreuter iz Münchena, a ostali su članovi filmologinja iz Pariza Héléna Fantl, filmski kritičar iz Niša Dejan Dabić, TV autor iz Zagreba Domagoj Božidar Burić i filmolog Boris Ružić iz Rijeke. Bit će dodijeljeno 10 nagrada – od toga je jedna Grand Prix, osam je strukovnih nagrada i imamo nagradu publike. Na logu Festivala je riječki torpedo, a u tom duhu bit će i festivalske nagrade. Ovim povodom u Rijeku dolazi čak 36 filmskih autora, producenata i predstavnika nekoliko nacionalnih TV kuća – Al Jazeera iz Katara, austrijski ORF, Bugarska nacionalna televizija i Grčka TV – istaknuo je Bernardin Modrić.


Povijest i umjetnost


Prema riječima producentice Tihe Modrić, prvi History Film Festival donosi četiri svjetske i dvije europske premijere, a osim filmova s povijesnom tematikom bit će prikazani i oni o umjetnosti.




Među ostalima, bit će prikazan film »1917 – Pravi oktobar« redateljice Katrin Rothe, koji donosi priču o Oktobarskoj revoluciji ispričanu riječima Maksima Gorkog, Kazimira Maljeviča i Vladimira Majakovskog.


Zanimljiv je i naslov »Vrući muškarci u hladnoj diktaturi« Marije Takacs, u kojemu mladi mađarski homoseksualci istražuju osobne drame starijih homoseksualaca koji su živjeli u komunističkoj Mađarskoj.


Na programu je i film »Srdačno vaša, Lois Weber«, filmska minijatura o prvoj i najvažnijoj filmskoj autorici američke kinematografije. Redateljica ovog filma Svetlana Cvetko je prije odlaska u Hollywood živjela u Rijeci, a zanimljivo je i to da je producentica filma glumica Elizabeth Banks poznata iz blockbustera »Igre gladi«.


Popratni program


U Rijeku dolazi i film »Rumble: Indijanci koji su rokali svijetom«, nagrađen na ovogodišnjem festivalu Sundance.


U popratnom dijelu programa na botelu »Marina« bit će održavani masterclass predavanja i paneli s početkom u 10 sati. Sve projekcije filmova, koji imaju hrvatske titlove, održavat će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku od 14 sati, a cijena dnevne ulaznice je 20 kuna.


Bernardin Modrić zahvalio je na potpori Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, turističkim zajednicama Kvarnera, Rijeke i Opatije, kanadskom i američkom veleposlanstvu i Francuskom institutu.


Za razliku od toga, HAVC i Društvo hrvatskih filmskih redatelja nisu prepoznali ovaj festival i nisu ga sufinancirali. Prvi dan Festivala, 6. rujna, u galeriji »Kortil« u 13.30 bit će otvorena izložba plakata povijesnih filmova iz kolekcije riječkog filmofila Marijana Štimca, koju je osmislio kustos Veljko Krulčić.