NAGRADA VLADIMIR NAZOR

Najveće priznanje za ostvarenja u kulturi

Sandra Sabovljev

Za životno djelo »Nagradu Vladimir Nazor« dobili su akademik Tonko Maroević, Pavica Gvozdić, Nedeljko Dragić, Mladen Stilinović, Božidar Boban i Radovan Delalle



ZAGREB » Zahvaljujem svima vama koji ste svojim stvaranjem nepokolebljivo stali u obranu umjetnosti, u obranu one stvarnosti koju proizvodite svojim radom i djelom, obratila se laureatima »Nagrade Vladimir Nazor« u četvrtak na svečanoj dodjeli u Mimari ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Dodjeljujući ovu najvišu državnu nagradu za najbolja umjetnička ostvarenja u raznim sferama kulturnog stvaralaštva u protekloj godini, ministrica je dobitnicima zahvalila i što nam svojim djelom stvarnost čine smislenijom i svrhovitijom. Zlatar Violić podsjetila je da se »Nagrada Vladimir Nazor« dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja već 55. put te da s godinama lista nagrađenih raste baš kao što se umnažaju razni oblici umjetničkih djelovanja. Nagrada se dodjeljuje se u dvije kategorije – kao nagrada za životno djelo i kao godišnja nagrada, i to za književnost, glazbu, filmsku umjetnost, likovne i primjenjene umjetnosti, kazališnu umjetnost te za arhitekturu i urbanizam. 


  Laureati


Za životno djelo »Nagradu Vladimir Nazor« dobili su akademik Tonko Maroević za književnost, Pavica Gvozdić za glazbu, Nedeljko Dragić za filmsku umjetnost, Mladen Stilinović za likovne i primijenjene umjetnosti, Božidar Boban za kazališnu umjetnost i Radovan Delalle za arhitekturu i urbanizam. 


   Godišnjeg »Nazora« za književnost dobio je Milko Valent za roman »Umjetne suze«, za glazbu Olja Jelaska i to za praizvedbe četiriju novih skladbi (suita Meštrovićev san, skladba Lahor blagi za sopran, klarinet i klavir, Miris cedra libanonskog za klarinet i klavir, Cvijet šaronski, tri pjesme za sopran, klarinet i klavir), za filmsku umjetnost nagrađen je Bobo Jelčić, redatelj filma »Obrana i zaštita«, za likovne i primijenjene umjetnosti Damir Sokić za retrospektivnu izložbu »Slijepe ulice«. Za kazališnu umjetnost nagradu je dobio Balet HNK u Zagrebu za predstave u 2013. godini, a »Nazora« su primili Svebor Sečak i Sanja Ivić. I konačno u polju arhitekture i urbanizam protekle su godine najbolji bili Ivana Žalac, Margita Grubiša, Damir Gamulin, Marin Jelčić, Zvonimir Kralj i Igor Presečan s Gradskom knjižnicom Labin. 


  Etička čistoća




– Ponosni smo što se ove godine obilježava i 70 godina od zasjedanja ZAVNOH-a i kongresa kulturnih radnika u Topuskom na kojem je sudjelovao i Vladimir Nazor, intelektualac koji je pokrenuo niz značajnih promjena u sustavu kulturnog života našeg naroda, kazala je Zlatar Violić te citirala Nazora. »Vaš će rad biti uspješan jer nastaje u goloj stvarnosti, iz naših sadašnjih borba, muka i patnje. Jezgra mu je etička čistoća, bez koje nema prave umjetnosti«, napisao je veliki pisac po kojem je ova prestižna nagrada dobila ime. 


   – A upravo je ta etička čistoća, kao jezgra umjetničkog rada, nešto što je zajedničko svima vama, obratila se laureatima ministrica kulture naglasivši da se odrednica odgovornosti u stvaralaštvu nije promijenila do današnjeg dana. 


   U ime Odbora za dodjelu »Nagrade Vladimir Nazor« koji čine Frano Parać, Krešimir Nemec i Luko Paljetak, Verica Robić-Škarica, Miroslav Gašparović, Milko Ilko Šparemblek, Helena Buljan i Zoran Zidarić, okupljenima se obratio predsjednik Odbora Milivoj Solar. 


  Dometi u kulturi


– Umjetnost, koju danas slavimo u sjećanje na čovjeka koji joj se posvetio i branio njeno dostojanstvo cijeli svoj život u složenim povijesnim okolnostima, susreće se danas s novim izazovima. Cijelo je stoljeće umjetnost odolijevala raznim ideologijama koje su je nastojale podrediti svojim ciljevima, a opstala je upravo zato što je ostala samosvojna, lišena ideologije. Danas, međutim, njezinu samosvojnost, dostojanstvo i ulogu u cijeloj kulturi ugrožava svemoć tržišta koje joj vrijednost svodi na odnos ponude i potražnje, kazao je Solar i istaknuo da je izbor prema samosvojnoj vrijednosti umjetnosti danas presudan »jer ako sve može biti umjetnost, onda ništa više neće biti umjetnost«. 


   U ime nagrađenih zahvalio se Tonko Maroević, kazavši da su primili priznanja koja potvrđuju da su njihovi radovi prepoznati kao dometi uključeni u nacionalnu kulturu. Dodao je i da, bez obzira na što su dobili priznanja za zaokruženi opus, dobitnici nagrade za životno djelo neće prestati raditi i stvarati.