Njemačka sopranistica

“Najbolja pjevačica svijeta” Anja Harteros u subotu u Lisinskom

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



ZAGREB – Njemačka sopranistica Anja Harteros, kojoj je ove godine dodijeljen “operni Oscar” International Opera Award kao najboljoj opernoj pjevačici svijeta, otvorit će u subotu 7. studenog novi program Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu “Lisinski Arioso”, posvećen svjetskim opernim zvijezdama.


 Harteros redovito nastupa u najuglednijim opernim kućama  poput njujorškog Metropolitana, milanske Scale, londonskog Covent Gardena, Bavarske, Minhenske i Bečke državne opere, te surađuje s vodećim svjetskim dirigentima poput Zubina Mehte, Lorina Maazela, sir Johna Eliota Gardinera i drugih.


 U Zagrebu će nastupiti uz Panonsku filharmoniju iz mađarskog grada Pečuha, osnovanu prije više od dvjesto godina, i pod dirigentskim vodstvom trenutačno najuspješnijeg hrvatskog dirigenta mlađe generacije Ivana Repušića.




 Na početku novog zvjezdanog ciklusa KD Lisinskog, slavna će operna umjetnica zagrebačku publiku počastiti najljepšim arijama iz djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Giuseppea Verdija, Giacoma Puccinija i Francesca Cilee: na programu su uvertira operi “Figarov pir” i arija Grofice Porgi amor iz iste Mozartove opere; izvest će niz arija iz Verdijevih opera “La Traviata”, “Otello”, “Nabucco”, “Trubadur”, “Aida” i “Moć sudbine”; a pjevat će i arije iz opere “Manon Lescaut” Puccinija, te “Adriana Lecouvreuer” Cilee.


 Kako se ističe u najavi, Harteros s podjednakom lakoćom i glazbenom uvjerljivošću uspješno dočarava Händelovu zavodljivu Alcinu, Straussovu Arabellu, Mozartovu Groficu (Figarov pir), ali i tragične heroine – Violettu (Traviata) i Mimì (La Bohème). 


 Za iznimne umjetničke dosege dodijeljena joj je počasna titula Komorne pjevačice (Kammersängerin) u Bavarskoj, časopis Opernwelt proglasio ju je Najboljom pjevačicom 2009., prva je dobitnica nagrade Opere u Kölnu, a 2013. pokrajina Bavarska odlikovala ju je Europskom medaljom.


 ”Uvjerljiv scenski nastup, savršena kontrola glasa i glazbena senzibilnost krase tu njemačku umjetnicu grčko-njemačkog porijekla pa ne iznenađuje što je glazbeni kritičari, kolege i obožavatelji nazivaju sopranisticom stoljeća”, stoji u najavi. 


 Program “Lisinski Arioso” u svojoj će prvoj sezoni zagrebačkoj publici predstaviti čak četiri vodeće pjevačke svjetske zvijezde današnjice. “Sjajne večeri” Lisinskog nastavit će se gostovanjem u Zagrebu latvijske mezzosopranistice Eline Garanče 8. veljače 2016.; američki bariton Thomas Hampson nastupit će 14. veljače, a premijerni će ciklus “Lisinski Arioso” zaokružiti u petak 13. svibnja iduće godine ruski bariton Dmitrij Hvorostovskij u pratnji Novog simfonijskog orkestra iz Sofije.