Filmaši

Na festivalu »DokuFest« nagrade za film »Turizam!« i »Nešto o životu«

Hina

Kadar iz filma »Turizam!«

Kadar iz filma »Turizam!«

»Turizam!« prati turizam u Splitu, male ljude, slabo vidljive, koji svim snagama pružaju usluge gostima u nadi za zaradom. Film ujedno istražuje i fenomen turizma kroz njegove ponekad rubne aktivnosti 



Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma »DokuFest« u Prizrenu na Kosovu, film »Turizam!« Tončija Gaćine osvojio je nagradu za najboljeg nadolazećeg mladog filmaša, a kratkometražno ostvarenje »Nešto o životu« u režiji Nebojše Slijepčevića nagrađeno je posebnim priznanjem žirija u regionalnoj konkurenciji, priopćeno je iz HAVC-a. Žiri u sastavu Eric Hynes, Marek Septimus i Maria Bonsanti nagradu Gaćini obrazložio je riječima da film materiji pristupa s velikom osjetljivošću, humorom i humanošću; temi koju bi drugi redatelj jednostavno ismijao«.


»Turizam!« prati turizam u Splitu, male ljude, slabo vidljive, koji svim snagama pružaju usluge gostima u nadi za zaradom. Film ujedno istražuje i fenomen turizma kroz njegove ponekad rubne aktivnosti.


Kratkometražni film »Nešto o životu« redatelja Nebojše Slijepčevića bavi se maloljetnim djevojkama koje uz pomoć odgajatelja u malom slavonskom selu pokušavaju promijeniti vlastite živote. Najboljim dokumentarnim filmom u regionalnoj konkurenciji (Balkan Dox) proglašen je film »Dubina dva« srpskog redatelja Ognjena Glavonića, a u međunarodnoj konkurenciji dugometražnih dokumentarnih filmova najboljim je proglašen film »Oleg and Rare Arts« (Oleg y las raras artes) Španjolca Andrésa Duquea. Posebno priznanje dugog dokumentarnog metra dobio je Španjolac Sergija Oksman za »On Football« (O futebol).




Najbolji kratkometražni dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji je »Impressions of a War« (La impresión de una guerra) u režiji Camiloa Restrepoa, a nagrada publike otišla je pak u ruke švicarskom redateljskom dvojcu Tino Glimmann i Jan Gollob za filmsko ovjekovječenje životnog projekta Kosovara Kadrija Batushe – prištinskog stambenog čardaka, »Batusha’s House« (Koha e Shfaqjes).