Bogati programi

NOĆ MUZEJA Evo što sve nudi popularna manifestacija: Roboti i umjetna inteligencija u riječkim muzejima

Jasmin Đečević

Prošlih godina manifestacija je izazvala velik interes / Foto S. Drechsler

Prošlih godina manifestacija je izazvala velik interes / Foto S. Drechsler



RIJEKA Iako smo navikli da nam muzeji uglavnom pružaju pogled u prošlost, kroz programe ovogodišnje Noći muzeja te će nam institucije ovoga petka odškrinuti i vrata budućnosti. Glavna tema popularne manifestacije je »inovacije i digitalna budućnost«, a riječki su muzeji svojim posjetiteljima pripremili pregršt zanimljivih programa, koncerata, radionica, izložbi i prezentacija. U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja će spoj kulturne baštine i novih tehnologija uz Svena Maričića demonstrirati i robotica Pepper koja će, između ostalog, nastupiti i u glazbenom dijelu programa uz Anitu Primorac i učenike Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.


Neobičan asistent


U PPMHP-u posjetitelje očekuje i predstava »Claustra«, predavanje Ivana Saftića o korištenju suvremenih tehnologija u svrhu promocije kulturne baštine, brojne prezentacije, radionice za djecu, stručna vodstva po muzeju, predstava Dramaca iz Guvera te projekcija filma »Claustra« u redizajnu za slijepe i gluhe. Moguće je i posjetiti stalni postav u Guvernerovoj palači, a muzej će biti otvoren do 1 sat. Poseban program je organiziran i u Muzejskoj zbirci Kastavštine, kao i u Memorijalnom centru Lipa pamti.


U Muzeju grada Rijeke moguće je uz pratnju samog autora i kustosa razgledati izložbu »Šetnja/Passeggiata« Maura Stipanova, uživati u koncertu Rajko Ergić kvarteta, a ono što bi moglo posebno zainteresirati publiku je razgledavanje metalne tube s dokumentima iz 1885., odnosno vremena izgradnje zgrade HNK-a Ivana pl. Zajca. U suradnji s Muzejom grada Rijeke i Zavičajnim muzejom Drenove, u Noći muzeja sudjeluje i Susjedstvo Drenova, jedno od 27 susjedstava koja djeluju u sklopu istoimenog programskog pravca projekta Rijeka 2020 -Europska prijestolnica kulture. Posjetitelji Zavičajnog muzeju Drenova mogu pogledati izložbu fotografija iz razdoblja Prvog svjetskog rata koje je odabrao Christian Grailach, a analizirao muzejski asistent, ali ne bilo kakav već asistent u obliku umjetne inteligencije. Posjetitelji će ovog asistenta, koji prepoznaje ljudske osjećaje i dob, moći vidjeti na djelu dok za njih stvara umjetnička djela po narudžbi.




Foto R. Brmalj


Foto R. Brmalj



U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, uz razgled izložbe Đorđa Jandrića »Hrpa Anastazija« i zatvaranje međunarodne izložbe »Bijeg«, očekuje nas plesna izvedba »Zemlje iz mašte 2« u koreografiji Kate Foley te koncert benda »The Hunting Dogs«. Bend čine Alba Nacinovich i Marco Germini, a u svom radu kombiniraju razne stilove kako bi stvorili »electro-shocked pop«. U Malom salonu na Korzu MMSU je pripremio otvaranje izložbe »Hommage crtežu« koja donosi radove umjetnika poput Boris Bućana, Dušana Džamonje, Josipa Vanište i sličnih. Osim toga, građani će preko tableta moći razgledati online katalog MMSU-ove zbirke u kojoj se nalazi 1.787 radova.


3D printanje


Prirodoslovni muzej će, između ostalog, posjetiteljima predstaviti nove ideje i smjernice razvoja zbirki, stručnih i znanstvenih istraživanja, otkriti kako će izgledati novi stalni postav u Rijeci i podružnici u Brodu na Kupi. Planirana su predavanja, videoprezentacije, radionice za djecu, printanje pomoću 3D printera te još mnogo toga, a zanimljivo je da su u toj instituciji odlučili provoditi i anketu među posjetiteljima kako bi uz pomoć njihovih ideja i prijedloga stvorili »još bolji muzej«. Za Noć muzeja Astronomski centar Rijeka pripremio je mnoštvo predavanja i projekcije dokumentarnih i animiranih filmova o astronomiji, Fotoklub Rijeka u Galeriji Principij poziva na izložbu Borisa Ostojića koja omogućuje uvid u razlike između digitalne i analogne fotografije, dok se u galeriji Luben može pogledati izložba povećana tradicijskim barkama Jadrana uz predavanje Luciana Kebera. U Kortilu nas očekuje program »Digitalna umjetnost i Šećer na kraju»; radi se o razgovoru mlade umjetnice Renate Petani s gostima na temu digitalne umjetnosti, otvaranju postava medijskog umjetnika Dominika Grdića te nastupu riječkog »kralja groovea« DJ-a Smeđeg Šećera koji će se digitalnom dobu »suprotstaviti« svojim vinilima. Sveučilišna knjižnica pripremila je izložbu fotografija Petra Trinajstića »Akademik iz kontejnera – Ki je Branko Fučić«, razgled izložbe »Glagoljica«, predstavljanje portala glagoljica.hr te projekcije dokumentarnih filmova »Hrvatski dragi kamen« i »Az, Branko, pridivkom Fučić« autora Bernardina Modrića. Hrvatski muzej turizma, uz izložbu »Bio jednom jedan car« posvećenu svim carevima i caricama koji su posjetili Opatiju, priprema predavanja i glazbeni program u Vili Angiolini.