Tradicionalna manifestacija

NOĆ MUZEJA 2018. Što su pripremili riječki muzeji

Doris Žiković

I riječki muzeji su, kao i dosad, obilato zastupljeni u programu manifestacije, no kako je poručila viša kustosica Muzeja grada Rijeke Sabrina Žigo, tema sporta nije obvezujuća organizatorima, koji programe osmišljavaju prema vlastitom nahođenju i prema mogućnostima svojih muzejskih institucija



Trinaesta noć muzeja održat će se sutra od 17 sati do jedan sat iza ponoći u više od 200 muzeja, galerija, ustanova, udruga i klubova u više od sto hrvatskih gradova. Ovogodišnja Noć muzeja posvećena je povijesti razvoja sporta i kulturi svakodnevice, gdje svoje nezaobilazno mjesto imaju sport i bavljenje sportom. Inovativnost, kreativnost i veliki uspjesi hrvatskih sportaša važni su za edukaciju najmlađih te za stvaranje nove, buduće muzejske i sportske publike.


No ta tema nije obvezujuća organizatorima manifestacije koji programe osmišljavaju prema vlastitom nahođenju i prema mogućnostima svojih muzejskih institucija – kazala je na konferenciji za novinare organiziranoj u povodu tradicionalne nacionalne kulturne manifestacije viša kustosica Muzeja grada Rijeke Sabrina Žigo, istaknuvši da su i ove godine pripremili nova iznenađenja za posjetitelje te da se nadaju da će to biti uspješna noć, uz dobre programe i puno publike.


U prostoru Muzeja grada Rijeke moći će se besplatno razgledati, kao i svi ostali programi, stalne i povremene izložbe »Pazi! Oštar pas!«, »Nekad prije Ikee«, »Glazbeni vremeplov« te »Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda« na Žabici 4, a u okviru ove posljednje izložbe publiku će zabavljati rock sastav Whiteheads, čije se ime povezuje s Robertom Whiteheadom (ali i »bijelim« glavama članova u najboljim godinama). Whiteheadsima će se pridružiti i poznata pjevačica Slađana Milošević, a član benda Davor Tolja proslavit će 40 godina glazbenog djelovanja.




Za najmlađu publiku osmišljene su edukativno-kreativne radionice u sklopu navedenih izložbi, a muzejske publikacije prodavat će se po promotivnim cijenama.


Crne krabulje


U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti moći će se pogledati izložba »Crne krabulje«, koju čine radovi dvanaest suvremenih umjetnika koji se bave migracijama na svakodnevnoj razini prisutnoj u globalnom svijetu. Nadovezuje se u 20 sati koreografija »Migracija« prezentirana u fragmentima kroz prostor izložbe u dijalogu s izloženim radovima u izvedbi ansambla Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica. Ispred ulaza u u Muzej bit će postavljena instalacija Kate Mijatović naslovljena »Cargo Transfer«. Umjetnica postavlja bijelu gondolu natovarenu crnim ugljenom, a to predstavlja područje sna i nesvjesnog, zone preklapanja podsvijesti i svijesti, dodira oniričkog i racionalnog, što su prostori umjetničkih istraživanja Kate Mijatović, najavio je voditelj odnosa s javnošću MMSU-a Ivo Matulić.


Program u Galeriji Kortil započet će u 17 sati uz stručna vodstva na aktualnoj izložbi »A4: 0 izdanje«, a u 21 sat nastupit će mladi riječki bend Če bo bo, če na na! Postavljena izložba je projekt Galerije umjetnina iz Splita koji povezuje studente likovnih akademija i povijesti umjetnosti iz Splita, Zagreba, Osijeka i Rijeke, a kojemu je cilj poticanje suradnje budućih umjetnika i kustosa, kazala je Mia Krneta.


Fotoklub Rijeka i Galerija Principij predstavljaju izložbu »Brže, više, jače… Citius, altius, fortius«, čiji je cilj obilježiti 120 godina organizirane hobističke fotografije u Rijeci, a kao ključni događaj uz ovaj jubilej, Borislav Božić ispred Fotokluba ističe osnivanje i promociju e-muzeja riječke fotografije i izložbu sportske fotografije »Odlučujući trenutak«. U okviru cjelovečernjeg programa nazvanog »Kuhano vino – čaj – topla riječ« organizirat će se košarka za male i velike, košarkaška igraonica za djecu i fotografsko natjecanje.


Udruga Bez granica, koja djeluje na Drenovi, šestu godinu zaredom sudjeluje u Noći muzeja, a ovoga puta s programom »Sto godina boćanja na Drenovi«, uz multimedijalne prezentacije, prezentaciju starih fotografija na temu boćanja, izložbu pehara i medalja osvojenih u proteklih 50 godina, predavanje Marina Štefana o 100 godina boćanja na Drenovi, dok će Zorka Ćoso iz Ekipe ženske sekcije BK Drenova govoriti o radu i njihovim uspjesima, a bivši svjetski prvak u boćanju Dinko Beaković usporedit će boćanje nekada i sada, kazala je Vesna Lukanović u ime drenovske udruge.


Sportska kompeticija


Kao i prethodnih osam godina Astronomski centar Rijeka osmislio je bogat program za sve posjetitelje koji počinje u 18 sati, a o kojem je govorila Andrea Cvitan. Tako će u digitalnom planetariju i zvjezdarnici biti organizirane filmske projekcije, interaktivne prezentacije i promatranja (ako budu povoljne vremenske prilike). Održat će se niz predavanja i to »Doba dinosaura«, »Najčešća pitanja o svemiru«, »Svemirska utrka« i »Potraga za novom zemljom«, astronomski kviz »Budi brži i spretniji«, prezentacija astrofotografije, izložba starih teleskopa i promatranje kroz teleskope te radionice »Mikrosvijet u mikroskopu« i »Space radionice« – »Najbrži svemirski slikar« (18 do 20 sati, za malene) i »Najviša svemirska ruka« (20 do 22 sata, za odrasle).


Riječko Društvo arhitekata u okviru svog sudjelovanja na Noći muzeja preispituje ideju sportske kompeticije kroz arhitektonsku struku u prenesenom i doslovnom značenju. Rezultat će biti predstavljen kroz videoinstalaciju, maketu, kolaž, tribinu i akciju koja je zapravo prikaz uređenja prostora igrališta srednje škole u koloritima prema projektu, kazao je predsjednik riječkih arhitekata Gordan Resan naglasivši da će posjetitelji moći razgledati stalni postav izložbe arhitekta Zdenka Sile, koji se u svojoj mladosti intenzivno bavio slikarstvom i bio uvaženi član Fotokluba Rijeka između 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća.


O programu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja govorila je Tea Perinčić. Uz četiri izložbe organiziraju sportsku radionicu za djecu, zabavni program »Gimnastika za sva vremena«, koncert učenika Glazbene škole, zabavni program »Zaplešite s nama« i »Vježbajte s nama«, predstavljanje »Ulicama moga grada« i tehnike disanja s Melitom Adany.


Glagoljaški maraton


U Sveučilišnoj knjižnici program je naslovljen »Glagoljaški maraton«, a sadrži projekcije dokumentarnih filmova s glagoljaškom tematikom, predavanja Mirne Lipovac, Kristine Repar i Darka Žubrinića te radionicu »Školica glagoljice«, koju vodi Darko Žubrinić, najavila je u ime Knjižnice Orietta Lubiana.


U ime Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji program je najavila Mirjana Kos Nalis, a sastoji se od izložbe u Švicarskoj kući »Pozdrav iz Opatije«, otvorenja izložbe »Hommage Juliusu Glaxu« i postojećih postava triju izložbi u vili Angiolini, dok je u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer predotvorenje izložbe skulptura i projekta Islamskog centra u Rijeci Dušana Džamonje.


Prirodoslovni muzej Rijeka i Speleološka udruga Estavela organiziraju programe u Rijeci i u Brodu na Kupi, kazala je ravnateljica riječkog muzeja Željka Modrić Surina, a oni se odnose na istraživanje i otkrivanje različitih sportskih disciplina i tehnika koje koriste njihovi muzealci u svom terenskom radu u stijenama, špiljama i pod morem. U Rijeci će na kraju programa nastupiti grupa The Blondes, a u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi zagrebački bend Singing String.


Ruralna otočna grupa u Muzeju ovčarstva u Cresu organizira radionicu »Vuna u s(p)retnim rukama« u Lubenicama, a u Creskom muzeju »Stare igre – radionica za djecu i odrasle« i otvorenje izložbe sportske fotografije Waltera Salkovića. Na kraju će nastupiti Filip Flego na gitari.


Sportsko-ribolovno društvo Luben uključilo se stalnim postavom izložbe maketa tradicijskih barki Jadrana »Živa jedra Mrtvog kanala« i dječjom radionicom izrade brodica »Kvarnerski guc«.


Tema ovogodišnje Noći muzeja je Muzeji i sport, a naglasak manifestacije stavljen je na sagledavanju postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju pozitivnog ozračja prema sportu kao kulturološkoj vrijednosti i njegovoj prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva.