Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
18. studenoga 2019.
Unicefova dvodnevna izložba

Muzej realnosti u Muzeju iluzija: Potresna svakodnevica djece izložena u prostoru za zabavu

Kako je biti u njihovim cipelama? – detalj s izložbe  / Foto D. LOVROVIĆ
Kako je biti u njihovim cipelama? – detalj s izložbe / Foto D. LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2015. u 8:26 2015-12-15T08:26:38+01:00

Doći po zabavu, a otići sa spoznajama o najvećim katastrofama – prirodnim i društvenim – kojima su djeca diljem svijeta nemoćni taoci, privilegija je Unicefove dvodnevne izložbe 

ZAGREB Odabir zagrebačkog Muzeja iluzija kao mjesta na kojem je jučer otvoren dvodnevni, jedinstveni u svijetu Muzej realnosti, nepogrešiv je: da su organizatori ovog Unicefovog projekta odabrali neku drugu lokaciju na kojoj bi pokazali potresnu svakodnevicu djece u zemljama trećeg svijeta i tranzicije, učinak sigurno ne bi bio tako snažan. Doći po zabavu, a otići sa spoznajama o najvećim katastrofama – prirodnim i društvenim – kojima su djeca diljem svijeta nemoćni taoci, to je privilegija u kojoj turisti i građani Zagreba mogu uživati samo još danas. 

Dvodnevni Muzej realnosti, otvoren jučer u podne, smjestio se na dvije etaže popularnog Muzeja iluzija u Ilici. Izlošci su predstavljeni tako da komuniciraju s »originalnim« eksponatima: na primjer, na stolu s postavljenim tanjurom u kojima posjetitelji vole »servirati« svoju glavu (što je jedna od fotografija iz Muzeja iluzija koja se najradije dijeli na društvenim mrežama), jučer je postavljen kolut za spašavanje. Posjetitelji su mogli osjetiti, barem kroz ovu metaforu, kako je to boriti se za goli život u olujama koje iz prekrcanih čamaca izbacuju djecu iz izbjegličkih čamaca na Sredozemlju. 

Jedan od eksponata je i par starih gležnjača uz koje stoji poziv posjetiteljima da se »stave u njihove cipele«. Na neki način, Muzej realnosti bi mogao biti i muzej empatije – jer upravo na taj osjećaj ciljaju brojne fotografije siromašne, gladne, bezdomne djece, kao i podaci koji su prezentirani u formi malih plakata u plavoj UNICEF-ovoj boji.

Može se naučiti, također, da je Einstein bio izbjeglica; da 34 milijuna djece ne pohađa školu zbog ratova; da je 700 milijuna žena stupilo u brak kao djeca; da su 5,5 milijuna djece žrtve trgovine i prisilnog rada; da će samo ove godine milijun djece umrijeti na dan kad je rođeno ili da je za djecu s teškoćama u razvoju gotovo četiri puta vjerojatnije da će doživjeti nasilje od druge djece.

– U Muzeju realnosti posjetitelji će moći osjetiti kako je »izgubiti tlo pod nogama« uslijed razornog potresa, ući u najveći izbjeglički kamp na Bliskom istoku, zamijeniti »uloge« s djecom koja žive u drugačijim uvjetima te saznati više o tome kako UNICEF pomaže najugroženijoj djeci. Namjera je posjetiteljima pružiti interaktivno iskustvo koje otvara nove poglede na svijet u kojem živimo, razbija predrasude i nikoga ne ostavlja ravnodušnim, rekli su u UNICEF-u, koji ovim projektom slavi svoj 69. rođendan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.