Prva runda otkupa knjiga

Muk nakon sastanka izdavača i Ministarstva kulture, više će se znati idući mjesec

Kim Cuculić

NL arhiva

NL arhiva

Predsjednik ZNK-a Mišo Nejašmić nije htio komentirati situaciju u hrvatskom izdavaštvu, jer su razgovori  s Ministastvom kulture još uvijek  u tijeku



ZAGREB Ovaj tjedan u Ministarstvu kulture održan je sastanak s predstavnicima nakladnika na kojem su se razmatrali kriteriji, rezultati i učinci prve runde otkupa knjiga, koja je neugodno iznenadila mnoge izdavače, te razmjenjivala mišljenja o nastavku otkupa tijekom 2017. godine.


Očekivan je i dogovor s nakladnicima vezano uz moguću objavu dodatnog javnog poziva za potporu knjizi u 2017. godini, o čemu još nije donesena konačna odluka.


Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Mišo Nejašmić kazao nam je da će nakon spomenutog sastanka Ministarstvu kulture biti upućeni prijedlozi i sugestije, a da bi se nakon 3. srpnja nešto više moglo znati.




U ovom trenutku nije htio komentirati situaciju u hrvatskom izdavaštvu, jer su razgovori i pregovori s Ministarstvom kulture još u tijeku.


Podsjetimo, prvi ovogodišnji otkup knjiga Ministarstva kulture od izdavača za narodne knjižnice neugodno je iznenadio neke nakladnike, budući da su izdavači u razgovorima s Ministarstvom pokušali sugerirati da se ide na veći broj naslova i manji broj primjeraka, pogotovo onoga za čim u knjižnicama ne vlada interes, te da se po 310 primjeraka otkupljuju tek velike uspješnice.


Suprotno tome, iz prvog ovogodišnjeg otkupa knjiga primjetno je da je otkupljen manji broj naslova, ali u velikom broju primjeraka.


Ministarstvo kulture to je objasnilo time što je javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2017. godini objavljen 3. svibnja ove godine, što je nešto kasnije nego što je uobičajeno.


Ministarstvo kulture osiguralo je u ovoj godini 17 milijuna kuna koje se transferira narodnim knjižnicama. Iz tih sredstava, uz sredstva koja osiguravaju osnivači – županije, gradovi i općine, knjižnice samostalno biraju i otkupljuju knjige.


Mjera otkupa knjiga od strane Ministarstva kulture uvedena je kao svojevrsni korektiv i dopuna toj redovnoj knjižničnoj nabavi te ponajprije radi financijske potpore nakladnicima od kojih se odjednom otkupi veći broj primjeraka pojedinog vrijednog naslova.


– Zbog niza objektivnih razloga, koji uključuju prostorne kapacitete narodnih knjižnica i iskazane potrebe za knjigama iz otkupa, a s druge strane zbog jačeg financijskog učinka na književno-nakladnički sektor u uznapredovaloj tržišnoj krizi, nastojalo se povećati broj otkupljenih primjeraka pojedinih vrijednih naslova. Ukupna proračunska sredstva koja bi se kroz mjeru otkupa knjiga uputila u književno-nakladnički sektor u 2017. godini iznose 12 milijuna kuna – rekli su iz Ministarstva kulture.