Sastanak s Obuljen Koržinek

Ministrica kulture i HND za sufinanciranje neprofitnih medija

Hina

Nina Obuljen Koržinek, Foto: D. JELINEK

Nina Obuljen Koržinek, Foto: D. JELINEK

Razgovaralo se o situaciji u javnim servisima – HRT-u i Hini te statutima redakcija i nepostojanju mehanizma nadzora i sankcija za njihovo sve češće kršenje



ZAGREB Izaslanstvo Hrvatskog novinarskog društva (HND), krovne strukovne udruge koja okuplja gotovo 2500 hrvatskih novinara, sastalo se na vlastiti zahtjev s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i izvijestilo je o problemima s kojima je medijska scena danas suočena i aktivnostima koje HND poduzima na području zaštite slobode javne riječi i novinara, izvijestio je u srijedu HND.


U razgovoru održanom 31. siječnja u Ministarstvu kulture razmijenjena su mišljenja o regulaciji i samoregulaciji novinarske struke, medijskom zakonodavstvu, ali i drugim zakonima koji se tiču novinara i medija, posebice o poreznoj reformi koja novinare ‘honorarce’ stavlja u još nepovoljniji položaj od dosadašnjeg.


Razgovaralo se o situaciji u javnim servisima – HRT-u i Hini te statutima redakcija i nepostojanju mehanizma nadzora i sankcija za njihovo sve češće kršenje. Statuti su, podsjetilo je izaslanstvo, dugogodišnja zakonska obveza, a nakladnici su ih potpisali tek kad je država njihovo donošenje vezala uz smanjenje stope PDV-a na pet posto za dnevne tiskovine.




U razgovoru je, navodi HND, postignuta i suglasnost da bi hrvatska država, kao i druge napredne, demokratske zemlje, trebala sufinancirati neprofitne medije, strogo se pridržavajući vrlo jasnih i stručnih kriterija, koji ne smiju biti temeljeni na bilo kakvim ideološkim ili političkim principima.


Riječi je bilo i o otvorenosti Vlade prema novinarima, pravodobnom informiranju novinara o njezinim aktivnostima, potrebi organiziranja redovnih konferencija za medije te o longitudinalnom istraživanju Zbora istraživačkih novinara HND-a koje obuhvaća rad dviju prethodnih Vlada.


Izaslanstvo HND-a izvijestilo je ministricu o aktivnostima koje poduzima na području zaštite slobode izražavanja, zaštite sigurnosti novinara, zatim o strateškom planu udruge za sljedeće četiri godine i međunarodnim projektima u kojima sudjeluje, među kojima je i onaj protiv govora mržnje Europske federacije novinara (EFJ).


Ministrica je upoznata i s nakladničkom djelatnošću HND-a, odnosno s nedavno izašlim, ponovljenim izdanjem vrhunske reportaže Johna Herseyja, knjige koju je izvorno na hrvatskom objavilo Društvo novinara NR Hrvatske 1952. Upoznata je i s radom Centra za zaštitu slobode izražavanja u kojem tridesetak odvjetnika savjetuje i zastupa članove HND-a, Centra za razvoj medija koji je osnovan kao konzultantski i edukativni servis za članove HND-a, te o Regionalnoj platformi za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara.


Ministrica je pokazala zanimanje za redovnu komunikaciju Ministarstva kulture i HND-a o svim značajnim pitanjima na području medija i novinarstva. Ministrica je izrazila i spremnost uključenja HND-a u procese važne za donošenje medijske strategije, kao i u poboljšanje zakonskih okvira te u ostale aktivnosti važne za unapređenje medijske scene i statusa novinara, navodi se u priopćenju HND-a.