Objavljene nominacije

Milivoj Solar dobitnik “Kiklopa” za životno djelo

Hina



ZAGREB - Milivoj Solar, jedan od najistaknutijih hrvatskih pručavatelja književnosti, dobitnik je ovogodišnje Nagrade Kiklop za životno djelo, koja će mu se dodijeliti u prosincu na sajmu knjiga “Sa(nj)am knjige u Istri”.


Svoju iznimnu poziciju Solar je potvrđivao vrhunskim analizama pojedinčanih djela i preglednim raspravama kada je često bio prvi u analizi postmoderne, trivijalne, lake književnosti, odnosa mita i romana, rekao je Bruno Kragić, predsjednik Upravnog odbora pulskog sajma. Autor je dvadesetak knjiga, simbol studija komparativne književnosti u Zagrebu i ikona proučavanja književnosti kod nas, pa nismo nimalo dvojili o dodjeli tog priznanja, istaknuo je Kragić na konferenciji za novinare na Interliberu, na kojoj su objavljene i nominacije za ovogodišnje “Kiklope”.


Nagrada ove godine slavi deset godina, nismo se nadali da ćemo doći do tog broja, a dosad je bilo turbulentno i živahno, bilo je policijskih ispitivanja, sudskih ročišta, “Kiklop” je bio uzdizan i bacan u blato, no ostao je jedna od najprestižnijih književnih nagrada u Hrvatskoj, rekla je direktorica sajma Magdalena Vodopija.


Nominacije




Objavljene nominacije izabrane su nakon prvog kruga glasovanja između skoro 200 prijava pedeset nakladnika, što je najveći broj dosad. U drugi krug glasovanja, koji će se održati od 18. do 25. studenog, ušlo je 34 kandidata u 11 kategorija.


Za prozno djelo godine nominirani su “Belladonna” Daše Drndić, “Božanska dječica: roman za odrasle koji bi željeli ostati mladi” Tatjane Gromače, “Črna mati zemla” Kristiana Novaka i “Nahrani me” Romana Simića Bodrožića.


Među nominiranim debitantima su Antonio Barišić za knjigu “Srest ćemo se opet”, Iva Ušćumlić Gretić za “Duhove” i Željka Živković za “Esekerski capriccio”, a za pjesničku zbirku godine natjecat će se Krešimir Bagić (“Plaši li te moja boja”), Arsen Dedić (“Kapi za oči”) i Marko Pogačar (“Crna pokrajina”).


Troje je nominiranih i u kategoriji za knjigu eseja godine: Zoran Ferić – “Apsurd je zarazna bolest”, Irena Lukšić – “Gradovi, sela, dvorci: (vodič za literarne putnike)”, Julijana Matanović – “[email protected]: (pogovori II)”).


Nominirane publicističke i znanstveno-popularne knjige su “Trenuci katarze: prijelomni događaji XX. stoljeća” Tvrtka Jakovine, “Uvod u hrvatsku kratku priču” Helene Sablić Tomić i “Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima” Milane Vuković Runjić.


Za znanstvenu knjigu godine nominirani su Krešimir Bagić za “Rječnik stilskih figura”, Sonja Bašić za djelo “Veliki anglo-američki pripovjedači našeg doba” i Ljubo Stipišić Delmata za “Anima Delmatica”.


Titula ‘slikovnica godine’ mogla bi pripasti Ivani Guljašević za “Čovječuljak Snovuljak”, Sanji Pilić i Katarini Halužan za “Mašu i ljeto” ili Piki Vončini za “Emilijinu vrlo neobičnu pustolovinu”, a ‘knjiga godine za djecu i mladež’ odabrat će se između “Mjesečevih sjena: o vješticama i pričama noćnih sati sjeverozapadnog dijela Medvednice i samoborskog kraja” Zdenka Bašića, “Igrokaza za djecu” Mire Gavrana i knjige “Vidimo se na fejsu” Sanje Pilić.


Od inozemnih autora za “Kiklopa” su nominirani Umberto Eco (“Konstruiranje neprijatelja i drugi prigodni tekstovi”), Alice Munro (“Previše sreće”) i Goran Vojnović (“Jugoslavija, moja domovina”).


U kategoriji prijevoda su Xenia Detoni za “Paralelne pripovijesti” Petera Nadasa, Giga Gračan za “Kuću svile” Anthonyja Horowitza i Truda Stamać za “Vrijeme srca: dopisivanje, uz pisma što su ih razmijenili Paul Celan i Max Frisch te Ingeborg Bachmann i Gisele Celan-Lestrange” Ingeborg Bachmann i Paula Celana.


Za urednike godine nominirani su Gordana Farkaš Sfeci (Oceanmore), Irena Lukšić (Hrvatsko filološko društvo i Disput) i Kristijan Vujičić (Naklada Ljevak).


Sajam u Puli ove će se godine, s gotovo 200 sudionika, održati od 5. do 15. prosinca na devet lokacija, a ubuduće će se razmatrati promjene u pravilima za nominacije. Ove je godine ukinuta kategorija leksikografskog djela godine, a nagrada za publicističku knjigu je proširena.