Publika na nogama

Malinska Music: Ljetna kulturna priredba donosi program za sve ukuse

Ramiro Palmić

Koncert u atriju Samostana sv. Marije Magdalene

Koncert u atriju Samostana sv. Marije Magdalene

Počela je glazbena manifestacija »MalinskaMusic« na kojoj su raznolikim programom nastupili glazbenici s domaćih i međunarodnih pozornica



U prostoru atrija Samostana sv. Marije Magdalene u mjestu Porat-Malinska počela je ljetna glazbena manifestacija »MalinskaMusic«, na kojoj su raznolikim programom za sve ukuse nastupili glazbenici s domaćih i međunarodnih pozornica.


Svestrana i poznata norveška mezzosopranistica i pedagoginja Christine Maroy na početku koncertne večeri, uz pouzdanu suradnju ruske pijanistice Natalye Maricheve, liričnošću i dinamičkom razradom otpjevala je dvije solo pjesme Edwarda Griega (1843-1907), najvećeg norveškog romantičnog skladatelja, čime je na najbolji način predstavila svoje vokalno umijeće i lied norveškog skladatelja prisutnoj publici.


Potom je izražajnom plastičnošću interpretirala popularnu »Habaneru« iz Bizetove opere »Carmen«, a temperamentno, autentično, raspjevano i rasplesano izvela je ariju iz Herbertove operete »Čarobnica«.


Poznate arije




Naša sopranistica ugodna glasovnog timbra, Kristina Habuš, solo pjevanje je diplomirala u razredu prof. Lidije Horvat Dunjko, a usavršavala se na mnogim seminarima i međunarodnim majstorskim tečajevima te je ostvarila više naslovnih opernih rola u našoj zemlji i inozemstvu. Vokalna umjetnica lijepo oblikovanim frazama muzikalno je interpretirala melodiozne arije Floramye »Daleko me biser mora« i Marice iz opereta »Mala Floramye« i »Splitski akvarel« Ive Tijardovića (1895-1976), darovitog hrvatskog operetnog skladatelja.


Potom smo slušali čuvenu ariju »Un bel di vedremo« iz Puccinijeve lirske operne tragedije »Madame Butterfly«, te naposljetku ariju iz mjuzikla »Fantom u operi« engleskog skladatelja A. Lloyd Webera.


Osobito su s mnogo žara i usklađenosti vokalne solistice izvele duet »O guarda sorella« iz Mozartove opere buffe »Cosi fan tutte« i ariju »O mio bambino caro«, te iz briljantne komične opere »Gianni Schicchi« Giacoma Puccinija.


Publika na nogama


Pravo programsko i glazbeno iznenađenje predstavljao je nastup »L’abeille duo«. Članica sastava utemeljenog 2013. godine je vokalistica Ivana Galić. Umjetnica je diplomirala klasično pjevanje na Royal College of Music u Londonu, a svojim osebujnim glasom, pjevačkom tehnikom i stilom interpretacije – jedan od najboljih country, folk, blues i gospel glasova u Hrvatskoj oduševio je i osvojio prisutnu publiku.


Drugi član dua je Darko Horvat, poznati hrvatski latino gitarist. Izvodeći američke i irske tradicionalne napjeve protkane jazz elementima u odličnim aranžmanima glazbenih obrazaca, u zajedničkom nastupu ovo dvoje umjetnika ostvarena je jedinstvena atmosfera puna umjetničkog naboja, podigavši publiku na noge.


I. Galić i K. Habuš uz prisnu suradnju klaviristice N. Marycheve blistavo su izvele Gershwinov »Summertime«, a kao dodatak zadovoljnim posjetiteljima koji su ispunili atrij, čuli smo Barkarolu iz opere »Hofmanove priče« J. Offenbacha, što je ispraćeno gromoglasnim pljeskom.


Glazbena događanja u sklopu »12. MalinskaMusic« organizira Turistička zajednica općine Malinska-Dubašnica u suradnji s Koncertnom agencijom »Helikon«, Glazbenom školom »Mirković« i općinom Malinska-Dubašnica. Sudeći prema ovom prvom koncertu manifestacije i kako smo mogli pročitati u progamskoj knjižici, i preostala četiri koncerta festivala biti će zanimljiva i kvalitetna, i predstavljaju pravi mamac posjetiteljima.