Premijera

“Mala sirena” u Kazalištu lutaka: Pričopredstava u interakciji s djecom

Kim Cuculić

Mladi ansambl priprema novu formu pripovjednog kazališta / Snimio V. KARUZA

Mladi ansambl priprema novu formu pripovjednog kazališta / Snimio V. KARUZA

Pričopredstava je nastala zbog manjka novaca za veće produkcije, a ta specifična forma spoj je pripovjednog, izvedbenog i glazbenog te glumačkog s animacijskim elementima



Posljednja ovosezonska premijera Gradskog kazališta lutaka Rijeka je pričopredstava »Mala sirena« Hansa Christiana Andersena, koja će premijerno biti izvedena u petak, 27. svibnja, u 18 sati. Ovim projektom riječko kazalište lutaka inaugurira formu pripovjednog kazališta (storytelling theatre), kao uvod u repertoarni ciklus Pričopredstava.


Kako je ovim povodom istaknula ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir, »Mala sirena« nastaje u koprodukciji sa zagrebačkim neovisnim Teatrom Poco Loco, koji je postao prepoznatljiv po majstorski napravljenim pričopredstavama.


Kreiranje događaja


– Pripovjedno kazalište je novina u repertoaru Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Namjera je ovog programa da se pripovijedanjem priča i bajki djecu od malih nogu uči važnosti čitanja knjiga i pripovijedanja priča, osluškivanja i važnosti prisustva živo izgovorene riječi, koja razvija njihovu maštu, kreativnost, vokabular i pomaže razvoju dječje osobnosti. Danas su djeca sve otuđenija od živog druženja i riječi, a digitalna era oduzela im je priliku da čuju pričanje bajki uživo.




Pričopredstavom »Mala sirena« ujedno inauguriramo jednu od tema Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, a to je voda. Ova bajka, naime, vrlo maštovito govori o čudesnom svijetu mora i podmorja, o moći ljubavi, ali i o temi odrastanja – osvrnula se Lupi Alvir, dodajući da je specifična forma pričopredstave zamišljena kao spoj pripovjednog, izvedbenog i glazbenog te glumačkog s animacijskim elementima.


Režiju potpisuje Renata Carola Gatica, koja je sa svojim Teatrom Poco Loco brendirala pripovjedno kazalište u Hrvatskoj. Kako je podsjetila, ova vrsta predstava za djecu pokrenuta je uslijed financijske krize, kad se nametnulo pitanje kako napraviti predstavu bez novca.


– Kriza nas je tako prisilila da se vratimo onom bazičnom i jednostavnom. Pričopredstave nemaju puno efekata i nastojimo srušiti »četvrti zid«. Izvođači čitaju bajke, ali na taj način da su uključena i djeca. Riječ je o originalnim bajkama koje su adaptirane tako da uključuju dječju publiku. U pričanju priča koristi se grafoskop, poput ilustracija u slikovnicama, dok glazba koja se izvodi uživo kreira atmosferu.


Pričopredstava nije predstava u klasičnom smislu, već je riječ o slobodnoj formi kojom se zajednički kreira događaj – istaknula je Carola Gatica.


U suradnji s publikom


Maja Katić, umjetnička ravnateljica Teatra Poco Loco, kazala je da je forma pričopredstava postala vrlo popularna jer djeca žele čuti priču. Naglasila je i da ova forma nastaje u suradnji s publikom, a uključiti se mogu i najmanja djeca. Riječka »Malasirena« namijenjena je uzrastu 3+ i traje oko 30 minuta, a publika će biti i na pozornici i u gledalištu GKL-a.


Autorice dramatizacije su Dunja Fajdić i Maja Katić, skladateljice su Ivana Đula i Zrinka Kušević, a autorica ilustracija je Nisa Hrvatin. U predstavi sudjeluju glumci GKL-a Petra Šarac, Andrea Špindel, Goran Zelić i David Petrović, dok će se na raznim zanimljivim instrumentima publici po prvi put na riječkoj kazališnoj sceni predstaviti glazbenik Ivan Valušek, inače akademski kipar.


Ovim povodom glumci su kazali da pričopredstava za njih predstavlja novu vrstu izazova, a autorskoj ekipi pridružio se i Damir Ševček koji sudjeluje u animaciji. Cijena ulaznice je popularnih 15 kuna, a reprizne izvedbe su 28. svibnja te 2, 3. i 4. lipnja.