Premijera

Mala sirena – Uz premijeru u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka

Kim Cuculić

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Riječka »Mala sirena« nastala je u suradnji sa zagrebačkim Teatrom Poco Loco, koji se usavršio i njeguje formu pripovjednog kazališta. Režija je povjerena Renati Caroli Gatici, a autorice dramatizacije su Dunja Fajdić i Maja Katić.



Na početku mandata ravnateljice Magdalene Lupi Alvir, u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka premijerno je izvedena predstava »Mala sirena« Hansa Christiana Andersena. Riječ je zapravo o prvoj iz ciklusa »Pričopredstava« – novog programa riječkog Lutkarskog kazališta. Ova specifična forma pripovjednog teatra zamišljena je kao spoj pripovjednog, izvedbenog i glazbenog te glumačkog s animacijskim elementima. Radi se o polusatnom pričanju priča uz žive ilustracije i glazbenu pratnju. Na ovaj način djeci se ukazuje na važnost čitanja knjiga i pripovijedanja priča, dok živo izgovorena riječ razvija njihovu maštu i kreativnost te obogaćuje rječnik.


Riječka »Mala sirena« nastala je u suradnji sa zagrebačkim Teatrom Poco Loco, koji se usavršio i njeguje formu pripovjednog kazališta. Režija je povjerena Renati Caroli Gatici, a autorice dramatizacije su Dunja Fajdić i Maja Katić. Glumci Gradskog kazališta lutaka Rijeka ovoga su se puta našli u ulogama glumaca-pripovjedača, koji bajku o Maloj sireni nisu samo pročitali, nego u čitanje teksta unose i interpretaciju, glumačke, glazbene i animacijske elemente. Izvedba se odvija u interakciji s dječjom publikom, koja odgovara na pitanja glumaca i svojim reakcijama također kreira izvedbu. Na taj način svaka je izvedba drugačija i ovisi o malim slušateljima kao sukreatorima priče.


Razne likove iz poznate Andersenove bajke »Mala sirena« interpretirali su Petra Šarac, Andrea Špindel, Goran Zelić i David Petrović, kojima se na pozornici pridružio i glazbenik Ivan Valušek. Tekstualni dio nadogradile su ilustracije Nise Hrvatin, koje su projicirane uz pomoć grafoskopa koji je poslužio i u kreiranju različitih posebnih efekata. Glazbu su skladale Ivana Đula i Zrinka Kušević, a u kreiranju zvučne kulise maštovito su korišteni razni instrumenti. Izvedbu su pažljivo pratili mališani, koji su se aktivno uključivali i koji su mogli doživjeti snagu Andersenove bajke koja sadrži poruku o potrebi žrtve i moći ljubavi koja sve nadilazi.