6. MAGfestival do 6. rujna

Magični festival komorne glazbe u Muzeju grada Splita

Svjetlana Hribar

U prepunoj gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, prošlog je tjedna započeo 6. MAGfestival. Na koncertu otvorenja nastupio je Trio GIG u sastavu Gordan Tudor (sopran saksofon), Ivan Batoš (klavir) i Goran Jurković (tenor saksofon)



SPLIT U prepunoj gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, prošlog je tjedna započeo 6. MAGfestival. Na koncertu otvorenja nastupio je Trio GIG u sastavu Gordan Tudor (sopran saksofon), Ivan Batoš (klavir) i Goran Jurković (tenor saksofon). 


Ovo je bio prvi koncert ovog nagrađivanog komornog sastava u Splitu nakon devet godina, a  glazbenici su splitskoj publici podarili pravu poslasticu.


Svaki majstor na svom instrumentu, mladi glazbenici su se izvrsno nadopunjavali stavljajući svoju virtuoznost i boju tona u službu umjetničkog glazbenog izričaja, bilo da se radilo o romantičnim stavcima (Glinka) ili o virtuoznim  djelima suvremenih autora među kojima su u velikoj mjeri bili zastupljeni i hrvatski skladatelji (Kiš, Ivičević, Papandopulo).




Neposredan odnos mladih umjetnika prema publici i prekrasan ambijent jedinstvene gotičke dvorane Muzeja grada Splita, uz zvuke dobre glazbe, razgalio je srca te izmamio osmijehe na licima posjetitelja koji su gromoglasnim aplauzom nagradili izvođače i  tri puta ih pozvali na bis.


Prijašnja izdanja MAGfestivala privukla su veliku pozornost splitske publike, ali i stranih gostiju. Ove godine na festivalu će se kroz šest koncertnih večeri predstaviti renomirani i afirmirani hrvatski i inozemni komorni sastavi, kao i sastavi koji tek čekaju svoju afirmaciju.


MAGfestival održava se u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Festival je to koji je već odavno prerastao okvire lokalnog događaja. Naime, osim što su važnost MAGfestivala na lokalnoj i nacionalnoj razini  prepoznali Grad Split, Ministarstvo kulture RH i Turistička zajednica Grada Splita, koji već godinama financijski potpomažu ovu manifestaciju, od ove godine MAGfestival dobiva priznanje i na europskoj razini – od strane Europskog festivalskog udruženja (EFA – European Festivals Association) MAGfestivalu je na osnovu originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenog programa dodijeljena titula EFFE Festival Label.


EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), pokrenut od strane Europskog festivalskog udruženja, je međunarodna platforma pokrenuta s ciljem povezivanja različitih vrsta festivala  iz 31 europske zemlje, koji su duboko posvećeni promicanju umjetničkih i europskih vrijednosti, a ujedno značajni za lokalnu zajednicu, Očekuje se da će odabrani festivali putem ove platforme, portala i publikacija koje će se izdavati, ostvariti veću vidljivost među publikom diljem Europe, kao i lakše umrežavanje i razmjenu iskustava među izvođačima i organizatorima, sve u cilju daljnjeg programskog i organizacijskog napretka.