Simfonijski orkestar HRT-a

Maestro Enrico Dindo počeo trogodišnji mandat šefa dirigenta Simfoničara

P. N.

Foto HRT

Foto HRT

Prepun sam dojmova nakon sinoćnjega koncerta. Ugođaj je bio prekrasan i jako sam sretan i zadovoljan, rekao je maestro Dindo



Maestro Enrico Dindo sinoćnjim je nastupom sa Simfonijskim orekstrom HRT-a, održanim na početku nove sezone Majstorskog ciklusa i ‘službeno’ započeo svoj trogodišnji mandat šefa dirigenta simfoničara.


Za svoj prvi program na novoj dužnosti, Dindo je izabrao  Prvi koncert za violončelo i orkestar u Es-duru Dmitrija Šostakoviča te Sedmu simfoniju u A-duru Ludwiga van Beethovena. Preuzevši zahtjevnu ulogu solista i vođe orkestra, u prvome je djelu postavio i iznimno visoke zahtjeve pred orkestar, koji se spremno odazvao uputama drukčijim od  dirigentskih, kreirajući osobit način komunikacije s maestrom.


– Prepun sam dojmova nakon sinoćnjega koncerta. Ugođaj je bio prekrasan i jako sam sretan i zadovoljan. Preda mnom je bio velik izazov jer su djela koja smo izvodili bila iznimno zahtjevna, a Simfonijski orkestar HRT-a uspio je pokazati svoju silnu energičnost. Mislim da je ovaj koncert pokazatelj pravoga puta na kojemu ćemo zajedno rasti, izjavio je poslije nastupa maestro Enrico Dindo.




Violončelist svjetske slave karijeru je počeo kao glavni violončelist Orkestra milanske Scale, a nastavio nastupajući kao solist uz najveće orkestre i dirigente svijeta, u posljednjih nekoliko godina pridodajući svojim aktivnostima i dirigiranje.


U Zagrebu, uz ostalo, na neki način nastavlja tradiciju Antonija Janigra, ne samo kao njegov učenik, već i stoga što je Janigro svojedobno vodio Komorni orkestar Radija Zagreb. Ne začuđuje stoga posebno ozračje koje je vladalo za nastupa toga umjetnika, kojega ćemo u Majstorskome ciklusu u ovoj sezoni imati prigodu vidjeti i slušati još tri puta.