Strip-knjiga Alema Ćurina

“List vode, Atlantida”: Brate, tko si ti, Hugo Pratte?

Sandra Sabovljev

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»List vode« posveta je velikanu talijanskog stripa i europske kulture Hugu Prattu u povodu je 20. godišnjice njegove smrti, ali zapravo priča o autporu samom



ZAGREB Na prvoj ovogodišnjoj strip tribini u Booksi – Strip-teaseu Matka Vladanovića – predstavljena je  knjiga stripa »List vode, Atlantida« splitskoga autora Alema Ćurina.


Njegov strip album objavila je izdavačka kuća 2×2, specijalizirana za autorske projekte domaćih autora, a uredio ju je, kako impresum kaže, Vladimir Šagadin. To ovaj promotor devete umjetnosti uz smijeh demantira, ističući da je riječ o neukrotivom stripašu, potpuno nekonvencionalnom i beskompromisnom autoru što uredničku instancu ove knjige uvelike dovodi u pitanje.


Vjerojatno je to i jedan od glavnih razloga  što Ćurin svoju debitantsku autorsku strip knjigu objavljuje u 62. godini.




– Iako je »List vode« posveta velikanu talijanskog stripa i europske kulture Hugu Prattu u povodu je 20. godišnjice njegove smrti, ovo je zapravo priča o meni – otkriva Ćurin.


– Samo autor zna što je sve i tko je sve u »Listu vode«, priznaje Šagadin koji nakon svakog iščitavanja ove knjige otkriva nove slojeve priče. Urednik ističe i babilonski miks stripa u kojemu se isprepliću brojni jezici, od španjolskog, talijanskog, njemačkog, engleskog pa do raznih  dalmatinskih dijalekata.


– Uvjeren kako se kod umjetnika ne da odvajati lik od djela, unutrašnje od vanjskog lučenja, nametnulo mi se pitanje, budući da znam gotovo sve Prattove stripove napamet, dok o njemu znam samo legendarne natuknice – brate, tko si ti, Hugo Pratte – piše u predgovoru Ćurin, krenuvši tako u stripovsku potragu za blagom koja te, autoru važne, 1949. godine prati i Pratta na putu u Argentinu.


Osim kao autor stipa, kojim je očaran od djetinjstva, no nije mu se očito je mogao posvetiti koliko je htio, Ćurin je poznat i kao grafički dizajner i ilustrator. U Splitu je 1991. osnovao grafičku radionicu Think Ink iz koje su nastale ilustracije koje su obilježile naslovnice Nedjeljne Dalmacije, Feral Tribunea, a danas obilježavaju Novosti.


– U doba kada su ilustratori postali puki dekorateri Ćurin se ističe svojim punokrvnim autorskim djelima koja iz tjedna u tjedan pratimo  na naslovnicama Novosti. Nažalost, sve je manje prostora za njegova djela, sve je manje novinskih tekstova koji bi kvalitetom i snagom parirali Ćurinovim ilustracijama, konstatirao je Šagadin, na što je Ćurin domentuo da »u satiri ne smije biti kompromisa« i da »ilustrator mora crtati tušem, a ne vazelinom«.