Nove spoznaje

Kopat će se Gradina: Je li riječka grofica pokopana ispod Trsatskog kaštela?

Nela Valerjev Ogurlić

Grofica pod stare dane  / Arhiva PPMHP-a

Grofica pod stare dane / Arhiva PPMHP-a

Nenad Labus vjeruje da su posmrtni ostaci Ane Nugent ekshumirani s Trsatskog groblja i preneseni na Gradinu. On je nedavno došao u posjed fotografije koja pokazuje da je u donjem kraku stubišta četverokutne kule na ulazu u Kaštel postojao otvor u obliku prozora koji je naknadno zazidan



Tajna nestanka posmrtnih ostataka obitelji Nugent iz uništenih grobnica na Trsatskoj gradini ne prestaje intrigirati stručnjake i dio javnosti. Nakon što smo u ožujku na poziv dr. Ive Simonića, umirovljenog stomatologa sa Sušaka, koji vjeruje da zna gdje su zakopane kosti Lavala Nugenta, obišli Gradinu u pratnji konzervatora prof. Nenada Labusa, Konzervatorskom odjelu i našoj redakciji javilo se više zainteresiranih građana s različitim pitanjima i razmišljanjima o tome gdje su mogle završiti kosti pokojnika.


Podsjetimo, dr. Simonić je ispričao da je 1958. godine svjedočio radovima na Trsatskoj gradini. Na »rimsku« kulu bila je postavljena drvena skela, a sa zida je uklonjen jedan blok bršljana. Na tom mjestu radnici su napravili veliku rupu nepravilnog oblika, a kad ih je upitao što rade, rekli su da će u otvor položiti kosti pokojnika.


Osim ovoga, dr. Simonić pamti da je svojedobno bila objavljena i informacija da je grofica Ana Nugent, unuka Lavala Nugenta i posljednja gospodarica Trsatskog kaštela, pokopana ispod kamenih ploča na ulazu u Trsatsku gradinu. Nenad Labus je pak pronašao naljepnicu s neke kutije, na kojoj piše da su u kutiji pohranjene kosti grofice Ane Nugent, ali je nepoznato gdje su završile.


»Mir junaka«




U međuvremenu, obratili smo se i KD-u Kozala s pitanjem postoji li u arhivi Komunalnog društva bilo kakav trag o ekshumaciji pokojnika iz devastiranih grobnica na Trsatskoj gradini i mjestu njihova ukopa na riječkim grobljima.


Osim Lavala Nugenta i njegove supruge Giovanne Riarije Sforze, koji su počivali u mauzoleju »Mir junaka«, u okolnim grobnim nišama bili su pokopani njihovi potomci: sinovi Gilbert i Arthur sa suprugom Marijom, kćeri Leontine i Jane sa sinom Albertom, nećak Johann s kćerima Olgom i Margherite te Jane Shaw, dugogodišnja dadilja Nugentovih.


Na žalost, u grobnoj evidenciji nisu nađeni nikakvi podaci o ovim pokojnicima, ali je u grobnom očevidniku groblja Trsat nađen upis sahrane Ane Nugent, koja je preminula u Sušačkoj bolnici 4. rujna 1941. dobi od 84 godine. Iako je također imala grobnu nišu na Gradini, grofica je sahranjena 5. rujna 1941. na grobnom mjestu koje je tada nosilo oznaku II-a-1.


Jednostavan zahvat


Međutim, kako su nam javili iz KD-a Kozala, to mjesto nažalost nije moguće povezati s današnjim oznakama grobnih mjesta, pa je nemoguće odrediti gdje se točno nalazi.


Nenad Labus, međutim, vjeruje da su posmrtni ostaci Ane Nugent naknadno ekshumirani s Trsatskog groblja i preneseni na Gradinu, i to oko 1960. nakon devastacije mauzoleja.


On je nedavno došao u posjed fotografije koja pokazuje da je u donjem kraku stubišta četverokutne kule na ulazu u Kaštel postojao otvor u obliku prozora koji je naknadno zazidan.


Budući da se dr. Simonić sjeća informacije da je Ana Nugent pokopana u podu četvrtaste kule, Labus smatra da postoji mogućnost da je kutija s ekshumiranim kostima unuke Lavala Nugenta umetnuta upravo u taj otvor koji je potom zazidan.


Prema riječima Nenada Labusa, na tu je pomisao došao u razgovoru s kolegom koji mu je dostavio fotografiju na kojoj se vidi otvor u stubištu, a budući da nije riječ o kompliciranom zahvatu, konzervatori se već ove jeseni spremaju zatražiti da se otvor otkopa i istraži.