HNK Zagreb

Kontratenor Maks Emanuel Cenčić večeras slavi 35 godina umjetničkog rada

Kim Cuculić

Maks Emanuel Cenčić / HNK

Maks Emanuel Cenčić / HNK

Na programu je koncertna izvedba »Orfeja i Euridike«



 Istaknuti hrvatski kontratenor Maks Emanuel Cenčić, smatran jednim od najznačajnijih i najsvestranijih kontratenora današnjice, večeras će obilježiti 35 godina umjetničkoga rada svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, mjestu na kojemu je prije tri i pol desetljeća započeo svoj profesionalni rad. Tom prilikom Opera zagrebačkog HNK-a izvest će svečanu koncertnu izvedbu »Orfeja i Euridike« Christopha Willibalda Glucka pod ravnanjem maestra Nikše Bareze.


Maks Emanuel Cenčić već je na početku karijere, kad je pjevao s Bečkim dječacima, prozvan »čudom od djeteta«, a slavu je stekao pjevajući baroknu glazbu – tehnički briljantno, istodobno moderno i emocionalno zanimljivo. Nastupao je u najistaknutijim svjetskim opernim kućama, od Bečke državne opere do Carnegie Halla u New Yorku, te je surađivao s nekima od najvećih dirigenata specijaliziranih za baroknu glazbu. Cenčić se smatra jednim od najfascinantnijih i najsvestranijih pjevača današnjice. Dugo je izbivao iz Hrvatske te su i danas njegovi nastupi u Hrvatskoj rijetki, a koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu za njega je vrlo emotivano iskustvo:


– Danas, poslije 35 godina, vraćam se na daske pozornice koja je za mene nekoć predstavljala cijeli svijet. Naravno da mi je kao djetetu bilo nevjerojatno uzbudljivo nastupati u opernom kazalištu. No, to nije jedini razlog! Već kao četverogodišnjak došao sam u zagrebački HNK i zaljubio se u glazbu, pozornicu, kazalište, balet… Cijeli ansambl HNK-a za mene je bio poput čarobnoga otoka na koji sam svakodnevno kao opijen dolazio pratiti probe i premijere, rekao je Cenčić.