Zlatni lav

Komorni teatar: Prodor i okupacija ideologije zla

P. N.

Odlični Blaž Setnikar i Darja Reichman/  snimio Luka JELAVIĆ

Odlični Blaž Setnikar i Darja Reichman/ snimio Luka JELAVIĆ

Iako je dosad publika koja prati festival dobro posjećivala slovenske predstave, iznenadila je vrlo slaba gledanost ovog vrlo dobrog uprizorenja



Glumačka ekipa Prešernovog gledališča iz Kranja često je dosad nastupala na daskama umaške male scene i »Zlatnog lava«. Četvrte festivalske večeri uprizorili su dramu »Helverova noć« poljskog književnika, redatelja i povjesničara umjetnosti Jarosława Wierszcza, poznatijeg pod pseudonimom Ingmar Villqist. »Helverova noć« njegova je prva drama. Inače je napisao dvadesetak drama i romana, prevođen je na engleski, francuski, bugarski, njemački, talijanski… Drame su mu igrane u brojnim poljskim i kazalištima diljem svijeta. Često u djelima govori o egzistencijalnim i najvažnijim životnim pitanjima suvremenog čovjeka.


U predstavi »Helverova noć« autor upozorava na ideologiju zla smještajući dramsku radnju o intimi i rezignaciji jednog para u vrijeme rastućeg nacizma u Njemačkoj. To je glas autora o pravu čovjeka da bude drugačiji. Na sceni je dvoje junaka – Karla i Helver – ali ima ih puno i izvan scene. Zapravo su to glasovi uličnih manifestacija, zvukovi gradske glazbe, pucnji, krikovi prestrašenih ljudi koje izvlače iz stanova. No u Karlinom stanu sve je tiho i uredno, život teče organizirano do posljednjeg detalja. Karla brine za mladog Helvera, čime želi okajati svoje grijehe i životni neuspjeh. Djetinjastog Helvera fascinira grupni fanatizam i posebno ga privlači nasilje i okrutnost. Uskoro oboje postaju žrtve ideološke mržnje kada se vanjski i unutarnji svijet susretnu, a emocije dostignu vrhunac.


Dramu »Helverova noć« režirao je Alen Jelen, kazališni i radijski redatelj, dramaturg i novinar u redakciji igranog programa Radio Slovenije. Čest je gostujući redatelj u tom kranjskom kazalištu. Dramaturšku obradu potpisuje Marinka Poštrak, ulogu Karle odlično igra Darja Reichman, a Helvera također odličan Blaž Setnikar.




Iako je dosad publika koja prati festival dobro posjećivala slovenske predstave, iznenadila je vrlo slaba gledanost ovog vrlo dobrog uprizorenja u kojem se ističe dvoje glumaca, ali svakako i vrsna režija i scenografija koja dočarava 1938. godinu. Malobrojni gledatelji su ovu predstavu amatrali dosad najboljom, dodijelivši joj čistu peticu – 5,00. Trebalo bi pretražiti u arhivama je li neka od dosadašnjih predstava u prethodnih 17 izdanja festivala dobila takvu ocjenu.


Večeras, šeste večeri festivala, na programu je još jedna predstava slovenskog kazališta: SNG iz Nove Gorice predstavit će se djelom filmskog klasika Rainera Wernera Fassbindera »Grenke solze Petre von Kant«, dramom manipulacije emocijama, jednom od Fassbinderovih djela u kojima nesmiljeno razotkriva licemjerje njemačke malograđanštine. U predstavi koju režira Arthur Nauzyciel igraju Helena Peršuh, Milena Zupančič, Urška Taufer, Medea Novak, Arna Hadžialjević i Vesna Vončina.