Sajam u Rijeci

vRIsak: Jedanaest dana knjiga i autora

Davor Mandić



RIJEKA  Najambiciozniji riječki sajam knjiga otkad zadnjih šest godina postoje takve knjiške manifestacije u Rijeci svečano je otvoren u dvorani Filodrammatike. Šesti riječki sajam knjiga i festival autora ove je godine otvoren pod novim imenom – vRIsak – čime je ujedno zaključeno razdoblje pod kojim je ovaj sajam bio poznat kao KIČMA. Sada samo u organizaciji V.B.Z.-a,


Sajam je otvorio svoja vrata do utorka 14. svibnja, a dotad će Rijekom prodefilirati brojni domaći i regionalni autori u festivalskom programu, dok će kupci moći birati između više od 10.000 naslova od kojih će neki biti na popustima i do 80 posto.


Ambicija je bila često spominjana riječ na otvorenju, pa je tako voditelj festivala Zoran Simić naglasio da Sajam ove godine najdulje traje te da je u njegovu koncipiranju uvelike pripomogao Programski odbor sastavljen uglavnom od Riječana.




– Željeli smo sajam koji će aktivirati riječke književne snage i mislim da smo u tome uspjeli – rekao je Simić zahvalivši se Programskom odboru u kojem su osim njega bili i Nikola Petković, Zoran Žmirić,  Rade Šerbedžija, Damir Martinović Mrle, Tea Tulić, Vlado Simčić Vava, Drago Glamuzina te Marko Pogačar.


Glavni urednik V.B.Z.-a posebno je istaknuo potrebu za jakim proljetnim sajmom.



– Što je situacija teža, mi smo ambiciozniji, pa smo tako složili odličan program, smatrajući da Hrvatska ima jake jesenske sajmove – Interliber i Pulu – te da nam treba mjerodavna snimka šestomjesečnog stanja na sceni. Ove godine u žarištu su balkanske književne veze, pa u tom kontekstu dovodimo doista jaka imena da vidimo što se s tim vezama dešavalo i dešava otkad se polako ponovno uspostavljaju – rekao je Glamuzina.


Nikola Petković objasnio je entuzijastičko, pro bono okupljanje Programskog odbora, pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević izrazio nadu da će Riječani opovrgnuti loše rezultate anketa čitanosti, prema kojima se u Rijeci najmanje čita, a gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio da u Gradu Rijeci prepoznaju potrebu za vriskom na tržištu knjiga, budući da su smanjili zakup prostora za knjižare za 50 posto.


Prvo predstavljanje sajma bila je ujedno i premijera obnovljenog izdanja knjige Predraga Matvejevića »Istočni epistolar« u izdanju V.B.Z.-a, a njeno je porinuće pratila puna dvorana na prvom katu Filodrammatike.


Kako to i inače biva na predstavljanjima knjiga ovoga erudita, tako je i ovom prilikom knjiga poslužila kao povod za široko Matvejevićevo zahvaćanje neuralgičnih točaka ovih prostora.Novinar Novog lista i publicist Boris Pavelić te Drago Glamuzina u razgovoru s Matvejevićem otvarali su teme kojima se bavi ova knjiga složene strukture, prvi put objavljena 1993. godine, a koja se može okarakterizirati gotovo i epistolarnim romanom, odnosno memoarskom prozom. Tako se govorilo i o hrabrosti intelektualca da se suprotstavi ugnjetavanju pisaca, a iako se u knjizi radi o ruskim piscima, Matvejević je dosta govorio i o proganjanim piscima naših prostora, od Vlade Gotovca do Danila Kiša. Što je brojna publika pozorno pratila, unatoč tehničkim prolemima s mikrofonom.