Nepopravljivi romantik

Zoran Predin o knjizi “Glavom kroz zid”: Još se ne osjećam pravim piscem

Tihomir Ponoš

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

Predin je kazao da hvalospjeve doživljava kao čast, ali još se ne osjeća pravim piscem jer: »Čekam roman, a kad ga napišem, pogledat ću se u ogledalo i reći: »Zoran, prevođeni pisac«



ZAGREB Kantautor, glazbenik, pisac, čovjek kojega često zovu nepopravljivim romantikom, a što ga ne sprečava da bude i (auto)ironičan, nerealizirani košarkaš – sve to je Zoran Predin, vođa legendarnog Lačnog Franza koji se razotkrio na predstavljanju svoje knjige kratkih priča »Glavom kroz zid«. Predstavljanje, još jedna u nizu tribina »Razotkrivanje« nakladnika Fraktura, zbilo se u punoj dvorani Zagrebačkog kazališta mladih, a promociju knjige Predin je začinio i izvedbom dviju pjesama i sudjelovanjem posebnih gostiju Zorana Čuture, Sare Renar i Matije Dedića.


Predin u knjizi »Glavom kroz zid« u tridesetak kratkih priča piše o širokom rasponu tema; kako izdavač navodi – od tmurne političke sadašnjosti, buntovnih mladenačkih dana i intimnih obiteljskih zgoda, pa sve do žestoke kritike nacionalizma. Voditelj »Razotkrivanja«, književnik Andrija Šare, usporedio je Predina s Ephraimom Kishonom te podsjetio da ga je nedavno Miljenko Jergović usporedio s Antonom Pavlovičem Čehovom. Predin je kazao da takve hvalospjeve doživljava kao čast, ali još se ne osjeća pravim piscem jer: »Čekam roman, a kad ga napišem, pogledat ću se u ogledalo i reći: »Zoran, prevođeni pisac«.


Pjesme i priče


Objasnio je u čemu je razlika između pisanja teksta za pjesmu i pisanja teksta za knjigu. To su dvije potpuno različite stvari jer »kada pišeš tekst za pjesmu onda si rob melodije, ritma, aranžmana i žanra«.




– Ograničen si na pedesetak riječi kojima moraš puno toga reći da bi sve skupa imalo smisla. Onda se sam tekst dijeli na verse, na refrene, a refreni se ponavljaju i već si tu stisnut, kazao je Predin. Nasuprot tome, kad piše priču Predinu je to »divlji zapad, prerija«; »mogu si uzeti vremena, mogu prespavati, mijenjati neke stvari, atmosferu«. Tekstovi za pjesmu povezani su i s nekim osnovnim osjećajem koji u njemu pobuđuje melodija: »Melodija u meni budi riječi, neke kombinacije tonova me podsjete na neku riječ, pa mi ponekad melodija sama da ideju o čemu bi neka pjesma mogla pjevati«.


Ponekad je, pak, izazov »ići u kontru, napraviti prekrasnu melodiju i uz nju vrlo crnohumorni tekst koji ta melodija parodira«, a svega toga nema u kratkoj priči. Svoje legendarne pjesme, nastale i prije više desetljeća, osjeća kao sastavni dio svojega organizma i »zato se vrlo brižljivo i pažljivo ponašam prema njima i raduje me da nove generacije isti tekst, istu pjesmu vole i razumiju na neki novi način«.


Košarka


Zoran Čutura, igrač »Cibone« iz njezine najbolje generacije, jedan je od Predinu najdražih košarkaša jer je Čutura »bio taj koji bi uvijek popravio sve što su drugi promašili«. Posebna gošća Predina bila je i glazbenica Sara Renar, koja je legendarnom slovenskom glazbeniku »glazbena srodna duša«, te jazz pijanist Matija Dedić, sin njegova velikog pokojnog prijatelja Arsena, s kojim često nastupa. U ležernom, ali ne i neozbiljnom druženju, Predin je otkrio i da je veliki obožavatelj tripica – one su »inicijacijsko jelo koje od dječaka stvara muškarca«. Ispričao je i vic o drugoj iznutrici – bikovim jajima, Jimmyju Staniću i tome što gost dobije kad umjesto toreadora pobijedi bik.


Predin je najavio i koncert zakazan za 7. ožujka u Koncenrtnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, na kojem će uz njega i sadašnju postavu Lačnog Franza nastupiti i Matija Dedić te Damir Kukuruzović i njegov Django Group, a posebna gošća bit će Anja Rupel.