Premijera Dramskog studija ZIM

“Zeko traži potočić”: Ekološka bajka za djecu

Kim Cuculić

Predstava temeljena na poznatoj dječjoj pjesmici polazi od pitanja što je dovelo do zaleđivanja potočića – djeca žele odlediti zaleđeni svijet i dovesti ga u prvobitno stanje



RIJEKA »Zeko traži potočić« nova je premijera Dramskog studija za djecu i mlade »Zajc i Malik – Mladi za mlade«. Ovaj autorski projekt Marine Pejnović i Ivana Penovića premijerno će biti izveden u subotu, 12. listopada, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 19,30 sati.


U predstavi sudjeluje mlađa dobna skupina polaznika »ZIM«-a, a riječ je o ekološkoj bajci čije je polazište popularna pjesmica za djecu »Zeko i potočić«. 


   Kako je objasnila redateljica Marina Pejnović, u predstavi polaze od pitanja što je dovelo do zaleđivanja potoka. 




   – Iz toga je nastao svijet kojim upravlja glas autoritativne osobe koja sve kontrolira. Djeca u predstavi podijeljena su u dvije skupine – jedna predstavlja Dobro, a druga Zlo. Na jednoj strani su oni koji se bore za prirodu i ekologiju, dok su na drugoj oni koji su protiv toga i pokušavaju to spriječiti. Svijet je to u kojem je priroda zaleđena i nema sunca, a djeca žele odlediti takav svijet i dovesti ga u prvobitno stanje – osvrnula se Marina Pejnović. 



U predstavi sudjeluju dvije grupe djece: Nina Batinić, Noemi Delibegović, Leon Hasančević, Dominik Ilić, Korina Lukanović, Morana Mladić, Nika Mušnjak, Lucija Pedić, Nuria Ricken i Tarik Žižak te Antonija Brčić, Mia Ćelap, Petar Dumenčić, Lucija Filičić, Lara Grdinić, Ana Gregorović, Mia Grgić, Anja Krga, Sandro Staničić i Mia Tramošljika.



   Autor teksta i dramaturg je Ivan Penović, a tekst je napisan u stihu i rimi. Ekološka poruka sadržana je i u scenografiji, koju su osmislile Liberta Mišan i Nevena Živić, studentice Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci, pod mentorstvom prof. Lare Badurine i asistenta Stefana Katunara. Jednostavna, a efektna scenografija sastavljena je od plastičnih boca i čepova. 


   Kostimografija Ivane Butković i Rahele Brkljačić, također studentica APURI-ja, pod mentorstvom prof. Ante Vladislavića i asistentice Barbare Bourek, kreće se u rasponu od tradicionalnog japanskog kostima do ulične mode.


Dramska pedagoginja je Tanja Slavić, skladatelj Josip Maršić, oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak, oblikovatelj zvuka Zoran Medved, a montažer videa Damjan Šporčić. Glas je posudio glumac Igor Kovač, a na snimci pjeva Vivien Galetta. 


   Voditeljica »ZIM«-a Denis Kirinčić kazala je da je na temelju pjesme »Zeko i potočić« poznate svoj djeci nastala priča koja je dosta futuristička i koja apelira na savjest mladih ljudi.


Ravnatelj Hrvatske drame Damir Orlić osvrnuo se na netom završeni prvi krug upisa u »ZIM«, a dramaturginja Magdalena Lupi Alvir ukazala je na uvriježenu praksu suradnje »ZIM«-a sa studentima ADU i APURI.    Reprize su 14., 15. i 16. listopada.