Izjednačavanje života i literature

“Vrijeme koje se udaljava” – posljednji roman Mirka Kovača

Sandra Sabovljev

Kovač je imao doživotnu sposobnost da uči nove riječi svoga jezika, a da stare trajno čuva – kaže Miljenko Jergović o piscu koji je svoju posljednju knjigu označio kao »roman intime«



ZAGREB » Knjiga Mirka Kovača o kojoj večeras govorimo posebna je kako u općem književnom smislu, tako i u njegovom opusu, iako se od prve do posljednje riječi u njoj, dakako, prepoznaje Kovačeva majstorska ruka. Cijela ova knjiga svjesno je poduzet stvaralački rizik. U njoj se događa potpuno jednačenje života i literature, a kroz taj rizik ulaženja života u književnost i književnosti u život, Kovač kao da cijeli svoj dotadašnji golemi književni kapital stavlja na ispit – kazao je pisac i novinar Ivan Lovrenović preksinoć u prepunom predvorju Muzeja za umjetnost i obrt na predstavljanju Kovačevog posljednjeg romana-memoara »Vrijeme koje se udaljava« (»Fraktura«, 2013.) u organizaciji Zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj. Riječ je o nedovršenom romanu jednog od najvećih pisaca ovih prostora koji je preminuo u rujnu prošle godine. 


  Lovrenović, urednik prvih Kovačevih djela u sarajevskoj izdavačkoj kući »Svjetlost«, naglasio je da bi taj rizik kod manje darovitih pisaca rezultirao debaklom, no ne i kod Kovača, pisca virtuoznog kalibra. 


  Postavljajući pitanje završetka romana, Lovrenović ističe da je roman u tehničkom smislu neosporno nedovršen, no i tu se stvar može okrenuti. 




  – Kovač je bio pasionirani književni mistifikator, pisac koji je umio od najtrivijalnijih podataka na alkemijski način stvoriti novi tekst. Stoga i ovaj tekst doživljavam kao vrhunsku Kovačevu mistifikaciju kojom kao da nam poručuje »evo vam, pa odgonetajte«, zaključio je Lovrenović. 


  Govoreći o jezičnom aspektu, književnoga opusa Mirka Kovača, pisac Miljenko Jergović naglasio je njegovu »doživotnu sposobnost da uči nove riječi svoga jezika, a da stare trajno čuva«. 


  – Ta briga prema riječima u njegovim je romanima konstanta njegovog raznorodnog opusa – kazao je Jergović i primijetio da takve vrste pažnje prema jeziku u naših suvremenih pisaca više nema. Osvrćući se na nezavršenost romana, Jergović akcentira da ovo djelo ne završava točkom, već fus notom, ali da na neki čudan način to tek naznačeno poglavlje vibrira u čitateljevoj imaginaciji. 


  Sam Kovač u uvodu knjizi kaže kako je to »roman intime« temeljen na brojnim davno napisanim crticama i refleksijama o zgodama iz njegove prošlosti podijeljenim u 43 poglavlja, u kojima se uz brojne autobiografske elemente bavi »vremenom i sudbinama, znanim i neznanim osobama, javnim i povijesnim ličnostima«. 


  Glavni urednik »Frakture« Seid Serdarević naveo je da je nedavno osnovana Udruga »Mirko Kovač« čija je predsjednica slikarica Slobodana Matić, piščeva udovica, a prvi Dani Mirka Kovača bit će održani u Rovinju posljednjeg tjedna rujna s težnjom da postanu tradicionalni. Na predstavljanju romana govorili su i književnik Miraš Martinović, piščev prijatelj, i urednik »Crnogorskoga glasnika« Zoran Drašković.