Nova knjiga

“Vrati se i kaži zbogom”: Razmjena mejlova prerasla u knjigu

Davor Mandić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Vrlo brzo smo shvatili da smo u polju književnosti, u polju drame i poezije, i da taj uvjetni žanrovski sukob nije sukob, odnosno da se te stvari međusobno ne ugrožavaju – rekao je Sandić



RIJEKA » Raphaëlle Oskar i Srđan Sandić bili su poznanici koji su počeli razmjenjivati elektroničku poštu. A onda su shvatili da u tim mejlovima ima nešto, pa su krenuli u poetski četveroručni eksperiment od kojeg je oboma vrlo brzo bilo jasno da će nastati knjiga. Knjiga je nazvana »Vrati se i kaži zbogom«, objavilo ju je Hrvatsko društvo pisaca, a njeno javno predstavljanje upriličeno je u riječkom Book caffeu »Dnevni boravak«. Uz raspoložene autore, večer je moderirala Kristina Posilović. Nju je odmah zanimalo koliko je stvaranje bilo spontano. Sandić je objasnio da su otpočetka, zapravo, razgovarali »povišeno«.


   – Vrlo brzo smo shvatili da smo u polju književnosti, u polju drame i poezije, i da taj uvjetni žanrovski sukob nije sukob, odnosno da se te stvari međusobno ne ugrožavaju – rekao je Sandić, na što se nadovezala Oskar dodavši da razgovori ni na početku nisu bili privatni, no da je struktura od sedam ciklusa od po sedam dijelova nastala naknadno.


   Autorski dvojac vrlo brzo je i u razgovoru pred solidno popunjenim »Dnevnim boravkom« pokazao da koautorstvo nije slučajno, odnosno da oboje barataju svojim individualnim, a opet sukladnim razmišljanjima o svijetu i umjetnosti. Jer oboje su svjesni da je ovakva, »eksperimentalna« knjiga, što god to značilo, težak zalogaj za današnjeg čitatelja. Ili – kako bi rekao Sandić – u Hrvatskoj i dalje vlada devetnaestostoljetna paradigma realističke, stvarnosne proze, dok se Oskar na to nadovezuje slučajem svoje prijateljice.




   – Ona mi je rekla da se teško probijala kroz tekst i da je ustrajala zato što se radilo o meni, no da je na kraju nagrađena. Ja se nadam da će se ljudima »dati čitati« i da će nakon čitanja biti nagrađeni – rekla je Oskar.


   Knjiga je opremljena ilustracijama, a za autore je bilo važno da se dizajnerica Lana Cavar saživjela s tekstom, pa ponudila i svoje autorsko oblikovanje, čime je uz urednicu Jadranku Pintarić postala još jedna bitna karika u nastanku knjige.


   Dvojac je pokazao i zavidnu performersku vještinu u čitanju dijelova poetsko-dramatskog teksta, što je dobar zalog za skorašnje najavljeno izvođenje teksta početkom ožujka prvo u Zagrebu, a onda i u Beogradu.