Čitanje i druženje

Više od mjesta na kojem se posuđuju knjige: Kako je oživio Američki kutak

Doris Žiković

Snimio: Silvano Ježina

Snimio: Silvano Ježina

AC je dio svjetske mreže knjižničnih prostora posvećenih jačanju odnosa sa SAD-om, poticanju učenja engleskog jezika, edukaciji o američkoj povijesti itd. Sve to, dakako, potpomaže Veleposlanstvo SAD-a, koje financira program AC-a, dok GKR osigurava prostor i djelatnika



Proteklo je nepunih osam mjeseci od otvaranja Američkog kutka u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka, a zapravo je to nastavak njegova postojanja nakon dugogodišnjeg »podstanarstva« u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka. U njoj, iako u samom gradskom centru ipak je bio distanciran od građana, dok je sada znatno otvoreniji, izloženiji, vidljiviji, življi… Kao što i cijeli knjižnični Ogranak Trsat lovi svoj ritam i dobiva svoje mjesto u zajednici, tako je i s American Cornerom.


Činjenica je da se za sve ključne radionice uglavnom traži mjesto više – bilo to pletenje, gluma ili robotika za djecu. No bit će još novosti, šarmantnih i korisnih sadržaja, pojašnjava Kristian Benić, koji osim što vodi komunikaciju GKR-a također koordinira i »tech« dio AC-aktivnosti.


S obzirom na činjenicu da su još uvijek »mladi« i u fazi izgradnje identiteta, voditeljica Cornera Kristina Đoja kaže da su vrlo zadovoljni s dosadašnjim prijemom njihovih korisnika te riječke zajednice generalno.




– Od samih naših početaka osluškujemo potrebe i želje korisnika, sukladno kojima pokušavamo djelovati, graditi buduće projekte i postići suživot s građanima koji će, nadamo se, prepoznati naš trud. U konačnici, zadovoljstvo zajednice u kojoj djelujemo je naš primarni cilj, a činjenica da dobivamo pozitivne povratne informacije korisnika naših usluga pruža nam »vjetar u leđa« za daljnje aktivnosti i progres. Svjesni smo da je za svaki novi projekt potrebno vremena da stekne povjerenje, no drago nam je što polako stječemo svoje mjesto u riječkom kulturnom životu – kaže Đoja, ističući da taj knjižnički odjel razvija svoju priču u uskoj suradnji s Veleposlanstvom SAD-a u Zagrebu.


Uspješne radionice


AC je dio svjetske mreže knjižničnih prostora posvećenih jačanju odnosa sa SAD-om, poticanju učenja engleskog jezika, edukaciji o američkoj povijesti, kulturi i vrijednostima te educiranju studenata o mogućnostima rada i studiranja u SAD-u. Sve to, dakako, potpomaže Veleposlanstvo SAD-a, koje financira program AC-a, dok GKR osigurava prostor i djelatnika. AC se u svom djelovanju povezuje s civilnim društvom, ljudskim pravima, poslovnim napredovanjem pojedinaca, neprofitnim organizacijama i kreativnim industrijama. Kutak je zamišljen kao živahan prostor za edukaciju, informiranje i kvalitetno provođenje slobodnoga vremena.


Naročitu pažnju posvećuju edukaciji o novim tehnologijama i poticanju njihova korištenja. Za učenike osnovnih i srednjih škola te studente organiziraju demonstracije 3D i VR (virtualna realnost) tehnologija, te im nastoje ukazati na bezbrojne mogućnosti korištenja tih tehnologija, načine njihova funkcioniranja i raznolike primjene u svakodnevnom životu.


Značajan uspjeh bilježi multimedijalna radionica engleskog jezika za učenike od 6. do 8. razreda,  a na »Story Garden« pričaonici na engleskom za predškolce, koja se izvodi uz pomoć izvorne govornice engleskog, također bilježe zadovoljstvo najmlađih članova Kutka. Odnedavno je krenuo i ciklus radionica osnova robotike, nakon što su nabavili nekolicinu mBotova, namijenjenih učenicima od 5. do 8. razreda, koji su dosad pokazali iznimno veliki interes za nju. Radionica pletenja je još jedan uspješan program u Kutku koji do sad izaziva zapravo najveće čuđenje, a time su uspjeli pomaknuti granice percipiranja knjižničnog prostora kao mjesta namijenjenog isključivo radu s knjigama.


Budući da je Kutak u neposrednoj blizini Sveučilišnog kampusa, često ih posjećuju studenti, neki ciljano radi kvalitetne stručne knjižne zbirke, drugi zbog raznolike »young adult« literature, neki da bi isprobali 3D i VR tehnologije, a neki radi korištenja ugodnog prostora za učenje. U planu im je organiziranje češćih suradničkih programa s fakultetima, kao što su okrugli stolovi, projekcije filmova, predstavljanja knjiga i gostovanja autora. Dosad su se osnovnoškolci pokazali kao najvjerniji i najučestaliji korisnici usluga.


I Try Theatre


Za nabavu knjižne građe prate potrebe i interese korisnika, a od samog otvorenja Kutka vođeni su vizijom o kvalitetnom i multidisciplinarnom fondu, koji će zadovoljiti interese raznolike korisničke populacije. Ono što izdvajaju kao dio fonda na koji su osobito fokusirani je stručna literatura iz područja menadžmenta, nezavisnih organizacija, kreativnih industrija i »makers« pokreta, priručnici za učenje/poboljšanje engleskog jezika, najnovije knjige iz beletristike (po mogućnosti kojima još ne postoji hrvatski prijevod) te »young adult« literatura, vrlo popularna posljednjih nekoliko godina.


Trenutačno se u American Corneru održava drugi ciklus radionica pod vodstvom Try Theatre udruge iz Rijeke, što je jedan od njihovih najuspješnijih programa. Odaziv korisnika za ove radionice izvrstan je, a interes se ne smanjuje. Za one koji nisu upoznati s ovom kreativnom udrugom, radi se o školi glume na engleskom jeziku koja potiče svoje polaznike na oslobađanje vlastitih talenata i kreativnosti u sigurnom okruženju. Cilj radionica je da polaznici kroz glumu, igre i razne aktivnosti steknu znanje o glumi  i samopouzdanju ne učeći, već stvarajući vlastita iskustva. Radionice su namijenjene djeci od 5 do 11 godina.


Osnovne programske smjernice dijeli svaki Američki kutak u Hrvatskoj, ali naravno na svakome se s obzirom na potrebe zajednice stvara taj sloj posebnosti. Tako se organiziranjem susreta s posadom broda USS Mount Whitney lijepo osjetio pomorski identitet Rijeke.



GKR je vrlo aktivno uključen u projekt Europske prijestolnice kulture, prvenstveno na razvoju programa Brickhouse, odnosno Dječje kuće, koji osim infrastrukture u kompleksu Benčić znači i razvoj potpuno novih paradigmi i sadržaja za odgoj i obrazovanje djece u sferi kulture. Knjižnica projektu kao sloj pruža upravo ono što je i osnova rada American Cornera Rijeka – fokus na stvaralaštvo, nove tehnologije, eksperimentiranje i učenje kroz igru, ističe  Kristian Benić.



Nadograditi programe


Američki kutak matičnoj kući GKR-u, pojašnjava Đoja, pružio je puno mogućnosti koje realno u postojećim financijskim okvirima ne bi imali priliku ostvariti. Samom Ogranku Trsat u kojemu je Kutak smješten stvorio je sasvim drugačije konture. Dobili su mogućnost nabavljanja mnoštva tehnoloških »poslastica«, koje im otvaraju bezbroj mogućnosti za edukaciju i zabavu.


Također imaju mogućnost organizacije kvalitetnih programa i okupljanja brojnih suradnika koji u njihovu stvaralačku priču unose vlastiti kreativni zanos i entuzijazam. Američki kutak, kao i bilo koji drugi projekt koji se financira sredstvima izvan lokalnih okvira, pruža značajan poticaj radu GKR-a posebno na frontama koje inače ne bi bilo moguće ostvariti ili imaju tu vrlo važnu eksperimentalnu i inovativnu crtu. Sam Ogranak Trsat, kaže Benić, uz American Corner postaje pravo društveno i stvaralačko središte koje nadilazi sliku tradicionalne knjižnice. Trsat je na mikrorazini ono o čemu se govori u samim središtima svjetske kulture – pravi »treći prostor« poput dnevnog boravka.


U narednom razdoblju nastojat će poboljšati i nadograditi usluge i programe. Bit će tu i dalje raznolikih radionica za učenje engleskog jezika, dramskih radionica, robotike, 3D printanja i šetanja po virtualnim prostorima, projekcija filmova, okruglih stolova, zanimljivih gostovanja, predstavljanja knjiga i još mnoštva programa za sve zainteresirati sadašnje i buduće korisnike. Riječani su počeli percipirati American Corner kao prostor edukativnih, zanimljivih zbivanja i mjesto gdje mogu očekivati mnoge atraktivne sadržaje, smatra Đoja, ističući da je njezin osobni i profesionalni cilj u sklopu toga projekta promijeniti arhaične koncepcije javnosti o knjižnici kao mjestu gdje se isključivo dolazi posuđivati knjige.