Google Arts and Culture

Veličanstveni hramovi knjiga: Ovih dana posjetite najljepše knjižnice – virtualno

Šarlota Brnčić

Od knjižnice Klementinum u Pragu do Trinity Collegea, riječ je o knjižnicama koje ostavljaju bez daha. Prilikom virtualnog putovanja knjižnicama možemo se i zabaviti



RIJEKAGoogle Arts and Culture u ovim neizvjesnim i teškim vremenima vodi nas do otkrivanja veličanstvenih svjetskih knjižnica. U ovom razdoblju u kojem smo prisiljeni ostajati kod kuće, virtualno možemo putovati kroz najljepše knjižnice na svijetu. Od knjižnice Klementinum u Pragu do Trinity Collegea, riječ je o knjižnicama koje ostavljaju bez daha. Prilikom virtualnog putovanja knjižnicama možemo se i zabaviti, te utažiti žeđ za kulturnim sadržajima kojih nam ovih dana zasigurno manjka.


Zahvaljujući Google Arts and Culture mogu se na mreži posjetiti sljedeće knjižnice:


1. Klementinum, Prag




Biblioteka Klementinum jedno je od čuda Praga i jedan od najljepših primjera barokne arhitekture na svijetu. Knjižnica otvorena 1722. godine dio je povijesnog kompleksa zgrada koje se prostiru na površini od oko 20 tisuća četvornih metara. Baroknu knjižnicu sagradili su isusovci i trenutno se u njoj nalazi više od 20 tisuća svezaka teološke literature koja je postala dio zgrade početkom sedamnaestog stoljeća.


Biblioteka Klementinum u Pragu / Facebook


Biblioteka Klementinum u Pragu / Facebook



2. Library of Birmingham


Dizajnirana 2009. godine, knjižnica u Birminghamu izrađena je od prozirnog stakla. Delikatna filigranska obloga nadahnuta je zanatskom tradicijom ovog grada, s industrijskom prošlošću. Vanjski dio zgrade sastoji se od 5.357 preklapajućih prstenova u znak poštovanja prema gradskoj četvrti s nakitom.


3. Royal Portuguese Cabinet of Reading, Rio de Janeiro


Virtualna tura u jednu od najljepših knjižnica na svijetu. Osnovali su je 1837. godine portugalski migranti, s ciljem promicanja kulture zemlje podrijetla. Knjižnica je otvorena od 1900. godine, a posjeduje 350.000 naslova.


4. New York Public Library, New York


To je najveći knjižnični sustav u Sjedinjenim Američkim Državama. Njujorška javna knjižnica ima podružnice u četvrti Manhattan, u Bronxu i Staten Island. Druge dvije četvrti New Yorka, Brooklyn i Queens, opslužuju Narodna knjižnica Brooklyn i Queens Public Library. Od 2008. knjižnica je sadržavala 44.160.825 predmeta, uključujući knjige i video zapise.


New York Public Library - prizor iz vremena prije korone


New York Public Library – prizor iz vremena prije korone



5. Library of Trinity College, Dublin


Najveća i najstarija knjižnica u Irskoj je »knjižnica depozita«, koja zbrinjava kopije svih knjiga objavljenih u Irskoj i Velikoj Britaniji. Old Library najstarije je i najzanimljivije krilo neizmjernog svijeta Trinityja. Njezin dvoetažni hodnik od 65 metara sadrži preko 200.000 svezaka.


6. Gradska knjižnica Stuttgart


Njezin je oblik obrnute piramide i sastoji se od devet katova i dva podzemna kata. Stuttgartska knjižnica čuva više od 500.000 knjiga, počevši od velikih klasika pa sve do modernih romana. Užitak za sve istinske ljubitelje knjiga.


7. Aleksandrijska knjižnica, Aleksandrija


Aleksandrijska knjižnica bila je najveća i najznamenitija knjižnica staroga vijeka, smještena u gradu Aleksandriji, koji je bio središte helenističke kulture i znanosti. U više navrata uništena kroz stoljeća, nova moderna knjižnica otvorena je u Aleksandriji 2002. godine. To je svojevrsna komemoracija drevne Aleksandrijske biblioteke. Zbirke koje se u njoj čuvaju donirane su iz cijelog svijeta.


Današnja, suvremena Aleksandrijska knjižnica / Facebook


Današnja, suvremena Aleksandrijska knjižnica / Facebook



8. Biblioteca Nazionale Marciana, Venecija


Nacionalna knjižnica sv. Marka je biblioteka i renesansna zgrada u Veneciji, te jedna od najstarijih javnih biblioteka u zemlji i jedna od najvećih zbirki klasičnih tekstova u svijetu. Knjižnica je dobila ime po sv. Marku, zaštitniku Venecije. Čuva jednu od najcjenjenijih zbirki grčkih, latinskih i istočnih rukopisa u svijetu. Prvi prijedlog za osnivanje javne knjižnice u Veneciji dao je 1362. Francesco Petrarca, no prva realizacija dogodila se pod patronatom Andrea Grittija. Knjižnica se obogatila uglavnom zahvaljujući donacijama i poklonima. Unutar nje nalazi se 7.500.000 knjiga i umjetničkih djela majstora poput Tiziana i Tintoretta.


9. Javna knjižnica Taipei


Ekološka knjižnica u Taipeiju izgrađena je s nultim utjecajem na okoliš. Knjižnica je izgrađena u drvu s fotonaponskim ćelijama i sustavima za prikupljanje kišnice. Otvorena je 2006. godine. Krov je projektiran tako da ispušta vodu u rezervoare za skupljanje, koji se zatim koriste za ispiranje WC-a i zalijevanje lišća. Krov je također opremljen solarnim pločama za generiranje električne energije za knjižnicu, a tu su i posebni prozori i balkonske obloge koje pomažu u manjoj potrošnji energije, među ostalim impresivnim karakteristikama koje se temelje na zemlji. Čuva oko 20.000 knjiga.


Ekološka knjižnica u Taipeiju


Ekološka knjižnica u Taipeiju



10. Knjižnica George Peabody, Baltimore


Toliko lijepa da često ugošćuje vjenčanja, u svom novogrčkom atriju. Smještena je u kampusu Peabody u povijesnoj kulturnoj četvrti Mount Vernon sjeverno od centra Baltimorea, nasuprot spomeniku Washingtonu. Glavna zbirka od 300.000 svezaka odražava široka zanimanja, ali usredotočena je na 19. stoljeće, posebno na religiju, britansku umjetnost, arhitekturu, američku povijest, romanske jezike, povijest znanosti, geografiju, istraživanje i putovanja.