Noviteti u knjižarama

Uzbudljivi Profilovi krimići za opuštanje na plaži ili u hladu doma svog

K. B.

Arhiva NL

Arhiva NL



Bilo da ćete ovih dana u knjigama uživati u sigurnom hladu doma svog ili ćete se s njima otputiti do neke plaže, predstavljamo vam tri nova Profilova krimića – dva svjetska bestselera te novi roman hvaljenog domaćeg autora.  „Prije pada“, triler scenarista serija „Fargo“ i „Kosti“ Noaha Hawleyja, upravo hara američkim top-ljestvicama, a hvale ga i kritičari i dobitnici prestižnih književnih priznanja. Priča je to o padu privatnog aviona koji prežive dvije osobe.  „Torba za ubojstvo“ Tonyja Parsonsa prvi je krimić planetarno popularnog pisca, prevođenog u više od 40 zemalja. Priča je to o serijskom ubojici koji naizgled nasumce bira svoje žrtve, a slučaj istražuje novopečeni detektiv Odjela za ubojstva londonske postaje West End Central. Među novitetima je i „Dosta!“, drugi kriminalistički roman Brune Šanteka, koji su kritičari pohvalili kao dugoočekivanog nasljednika najpopularnijih autora domaćih krimića Gorana Tribusona i Pavla Pavličića.


„Prije pada“ Noaha Hawleyja je „zanosan triler uzbudljive ljepote. Bio sam opčinjen od prve do zadnje stranice. Još se nisam oporavio“, kaže Michael Cunningham. Maglovite ljetne večeri jedanaest osoba − deset privilegiranih i jedna koju je napustila sreća − uputi se privatnim avionom u New York. Osamnaest minuta kasnije dogodi se tragedija: avion se sruši u ocean. Jedini su preživjeli slikar Scott Burroughs i četverogodišnjak, posljednji član neizmjerno bogate obitelji medijskog mogula. Dok se raspliće priča koja prati živote preživjelih, posljedice nesreće, ali i priče putnika i posade aviona, misterij koji okružuje tragediju postaje sve jasniji, a sumnjive okolnosti ukazuju na urotu. Je li dosta samo slučajnost da je toliko utjecajnih ljudi istodobno nestalo? Ili je posrijedi nešto strašnije? U sve snažnijoj oluji medijskih optužbi, situacija izmiče kontroli. I dok se Scott nosi sa slavom preživjelog, gradeći krhki odnos s dječakom, istražitelji pokušavaju doznati istinu. Napeta radnja i potresna ljudska drama u srcu su trilera koji na izniman način ispituje pitanje sudbine, ljudske prirode i neobjašnjivih veza među ljudima. Autor romana američki je pisac, scenarist i producent, dobitnik nagrada Emmy, Zlatni globus, PEN, Critics’ Choice i Peabody, ovdašnjoj publici poznat kao scenarist serija „Fargo“ i „Kosti“.


 




„Torba za ubojstvo“ novo je djelo Tonyja Parsonsa, koji je svijet osvojio pišući o emocijama, a jednako je suveren i kad prati ritam zločina.


Prije dvadeset godina sedmorica imućnih učenika ekskluzivne privatne škole Potter’s Field postala su dobri prijatelji. Sad su, jedan za drugim, počeli umirati iznimno nasilnom smrću. Istražitelj Max Wolfe tek se nedavno pridružio Odjelu za ubojstva londonske postaje West End Central, na adresi Savile Row br. 27. Wolfe slijedi krvav trag od pokrajnjih uličica i jarko osvijetljenih gradskih ulica do najmračnijih zakutaka interneta, sve do koridora moći. Dok se leševi gomilaju, Max spoznaje da je ubojica sve bliže svemu – i svima – koje on voli. Ubrzo se ne bori samo za pravdu nego i za goli život.


Tony Parsons, rođen 1953. u Romfordu u Velikoj Britaniji, prekinuo je školovanje sa šesnaest godina. Radio je u noćnoj smjeni u destileriji Gordon’s Gina u Islingtonu kad mu je ponuđen prvi novinarski posao u New Musical Expressu. Postao je nagrađivani novinar i uspješan pisac čije su knjige prevedene na više od četrdeset jezika. Njegov je poluautobiografski roman Muškarac i dječak prodan u višemilijunskoj nakladi.  Živi u Londonu sa ženom, kćeri i psom.


 


Akcijski triler na hrvatski način tako bi se mogao opisati „Dosta“ Brune Šanteka.


U kasne noćne sate, Saša pomogne pijanoj djevojci rizičnog ponašanja i spusti je s vlaka na željezničkoj stanici u Dugom Selu. U kasno doba noći nema kamo s promrzlom djevojkom, te je povede kući, nahrani i smjesti na spavanje. Djevojka je maloljetna, u bijegu od kuće, a možda i trudna. Pomoći ili odustati? Saša procjenjuje da treba pružiti ruku podrške djevojci koja ni ne zna što je prijateljstvo. Od toga dana, žrtve nasilja koje je dotad sam promatrao na svojim putovanjima vlakom između Zagreba i Dugog Sela, postaju Sašine štićenice. Saša odlučuje mešto promijeniti i umiješati se u njihove živote.


Roman “Dosta!” Brune Šanteka prije je socijalna drama nego krimić, jer su njegovi negativci većinom nepromišljeni nasilnici koji reagiraju nagonski, dok su žrtve nezaštićene žene i slabiji. Šantekov slučajni heroj suočen je s nasiljem čije tragove svakodnevno primjećujemo, a njegovo je herojstvo upravo u tome što od nasilja ne okreće glavu poput šutljive većine. Šantek time pojačava kod čitatelja socijalnu osjetljivost i suosjećanje, a i postavlja pitanje u kakvom svijetu želimo živjeti i što svatko od nas može učiniti kako bi se suprotstavio nasilju. Krimić “Dosta!” drugi je kriminalistički roman Brune Šanteka. Njegov prvi krimić, “Tajkunovi nasljednici”, publika je dočekala s odobravanjem zbog dinamičnih akcijskih scena i poznatih krajolika u kojima se radnja odvija.


Kritičari su pak Šanteka pohvalili kao dugoočekivanog nasljednika najpopularnijih autora domaćeg krimića Gorana Tribusona i Pavla Pavličića. U krimiću “Dosta! Šantekov je tempo podjednako dinamičan, ali dok je u “Tajkunovim nasljednicima” pažnju čitatelja pridobio jurnjavom automobilima po prigorskim bregima, u ovom romanu “Dosta!” najdojmljivije su mučne i brutalne scene nasilja nad ženama.


Bruno Šantek, rođen 1969. godine u Zagrebu, autor je romana “Tajkunovi nasljednici” i ispovijesti o životu s astmom “Izdisaj”, koja je, uz komentare prof. dr. Nevena Tudorića, objavljena u biblioteci Profil klinika. Šantek je i plodan pjesnik, a prozu piše od 2004. godine.