"Baj-bajka o divovima"

Uspio književni eksperiment Diane Rosandić

Kim Cuculić



RIJEKA Nova knjiga pjesama »Baj-bajka o divovima« riječke autorice Diane Rosandić Živković predstavljena je u knjižari Ribook. Književnicu je predstavila Kristina Posilović, koja se i osvrnula na knjigu.


Diana Rosandić Živković piše poeziju i prozu za odrasle i za djecu. Nagrađivana je i prevođena na slovenski, engleski, njemački, španjolski i druge jezike, a dosad joj je objavljeno 18 knjiga.


Zbirku pjesama »Baj-bajka o divovima« objavila je naklada »Đuretić« iz Zagreba, a rukopis zbirke bio je u užem izboru za nagradu »Drago Gervais« 2013. godine. 




  Na predstavljanju knjige u Rijeci autorica je istaknula da je u prvom redu pjesnikinja, a objasnila je i da je zbirka »Baj-bajka o divovima« nastala kao književni eksperiment. Pjesmama iz ove knjige, naime, prethodio je roman čije su rečenice pretočene u stihove te je nastalo posve novo djelo. 


  – Jedna od tema u ovoj zbirci je povratak prirodi, koja je zbunjena svime što se događa oko nas. Motivi su priroda i zelenilo, ali u teškim vremenima – osvrnula se Diana Rosandić Živković, čiju su novu knjigu kritičari nazvali uspjelim eksperimentom. 


  Kristina Posilović kazala je da su u ovoj zbirci pjesme ulančane, a riječ je o autoreferencijalnoj i autorefleksivnoj poeziji u kojoj se ponekad osjeća i autoričin cinizam. Neke od pjesama tematiziraju i muško-ženske odnose. Posilović je naglasila da se radi o vrlo cjelovitoj knjizi. Pjesme iz nove zbirke čitala je sama autorica.