Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4
Sutra: 13° 13° 4
14. studenoga 2019.
Poticanje nakladništva

Udruga Sa(n)jam knjige predstavila nagradu "Libar za vajk"

Udruga Sa(n)jam knjige predstavila nagradu "Libar za vajk"
Udruga Sa(n)jam knjige predstavila nagradu "Libar za vajk"
Autor:
Objavljeno: 27. listopad 2017. u 15:57 2017-10-27T15:57:28+02:00

Ovom nagradom želi se uspostaviti prirodan tijek knjige, od autora i nakladnika preko knjižara do publike i knjižarske struke

PULA Libar za vajk, nagradu koju je utemeljila Udruga Sa(n)jam knjige u Istri s ciljem poticanja iznimnih nakladničkih projekata, jučer su novinarima u hotelu Park Plaza Histria predstavili direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija, članica stručnog ocjenjivačkog suda za selekciju knjiga za nagradu »Libar za vajk« Vlatka Balinčić te u ime sponzora nagrade – Arene Hospitality Group – glavni izvršni direktor Reli Slonim i direktorica prodaje i marketinga Manuela Kraljević.

Za ovu nagradu konkuriraju knjižni naslovi nakladnika koji će sudjelovati na predstojećem 23. sajmu knjige od 1. do 10 prosinca (čija je središnja tema »intime«), a čije su knjige objavljene u razdoblju od 1. listopada 2016. do 1. listopada 2017. godine.

Prvu selekciju knjiga, kako je jučer rečeno, napravit će do 6. studenog stručni ocjenjivački sud sastavljen od četvero knjižara iz Hrvatske, a u kojem su Vlatka Balinčić, Dražen Dabić, Dragana Vujatović i Ivica Vuletić. Nakon toga će građani moći glasati za ponuđeni popis nakladnika na internetskoj stranici Sajma knjiga (uz mogućnost web kupnje odabranih naslova), i to od 8. studenog do predzadnjeg dana sajma, 8. prosinca. Dakako, gro publike će, kao i dosad, glasati za ovu nagradu do tog 8. prosinca na sajmu, prilikom kupovine knjige.

Nagrada Libar za vajk za nakladnika sastoji se od skulpture koju je oblikovao dizajner Mauricio Ferlin, kao i novčane nagrade u iznosu od 15 tisuća kuna, dok se nagrada za autora sastoji od iste skulpture, novčane nagrade od pet tisuća kuna i boravka u prvoj pulskoj rezidenciji za autore »Azil Giardini 2«, u trajanju od 15 dana.

Nagrada Libar za vajk bit će svečano dodijeljena 10. prosinca, zadnjeg dana Sajma knjige, u pulskom Domu hrvatskih branitelja. Ova nagrada inače postoji već dvije godine, ali se dosad dodjeljivala u relativnoj medijskoj tišini. Prošle godine dobila ju je izdavačka kuća Fraktura za knjigu Miljenka Jergovića »Sarajevo, plan grada«, a pretprošle Sandorf za knjigu Olje Savičević Ivančević »Pjevač u noći.«

Direktorica Sajma Magdalena Vodopija jučer je rekla da se tom nagradom želi uspostaviti prirodan tijek knjige, od autora i nakladnika preko knjižara do publike te se njome želi podsjetiti na važnost knjižarske struke i odlučujuće uloge publike u životu knjige nakon njezina objavljivanja. Uz središnju sajamsku temu »Intime«, žarište predstojećeg Sajma knjiga je »Francuska/frankofona književnost«, dok je regionalni program »Hercegovina čita«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.