Nova knjiga

U maniri skandinavskih krimića: Predstavljen “Vražji prolaz” Milana Zagorca

Davor Mandić

Knjigu je objavila Zagorčeva izdavačka kuća Studio TiM, no njen put do ukoričenja nikako nije bio uobičajen za naše domaće prilike. Napisani roman Zagorac je prema vlastitu priznanju prvo slao na natječaje za javne potpore, a nakon upornih odbijenica osjetio se povrijeđen, no nije želio odustati



RIJEKA » Riječki autor Milan Zagorac 12 godina nije održao predstavljanje neke svoje knjige. Iako je čest govornik na predstavljanjima tuđih knjiga, koje je uredio, objavio ili recenzirao, svojih se vlastitih libio javno pokazivati više od desetljeća. Do posljednje – romana »Vražji prolaz«, javno lansiranog preksinoć u knjižari Ribook uz moderiranje Envera Krivca.


   Knjigu je objavila Zagorčeva izdavačka kuća Studio TiM, no njen put do ukoričenja nikako nije bio uobičajen za naše domaće prilike. Napisani roman Zagorac je prema vlastitu priznanju prvo slao na natječaje za javne potpore, a nakon upornih odbijenica osjetio se povrijeđen, no nije želio odustati.


   – Za mjesto premijere moje knjige odabrao sam svoj blog »Aksiomatični Milan«. Činilo mi se da je blog živahno mjesto za knjigu pa sam je raskomadao i počeo objavljivati u odlomcima za koje sam mislio da će ih ljudi imati strpljenja čitati. Odmah je došla i ideja elektroničke knjige, a nakon toga i tiskanog izdanja u sklopu tog jednog društvenog eksperimenta – rekao je Zagorac, opisavši kako je oglasio da će čitatelji koji uplate 50 kuna dobiti potpisani primjerak knjige. Tako je na kraju i bilo, jer uz ponešto pridodanog novca, skupilo se dovoljno za tiskanje.




   Roman je dijelom, dakle, već pročitan, no samo za one koji su pratili blog. Krivac je naveo da ga neki opisuju kao »skandinavski krimić«, no da to ne može posvjedočiti jer ne čita skandinavske krimiće. Mračna je to priča o Franki, neuspješnoj u životu i u borbi s depresijom. Krivac je primijetio da Zagorca i inače kao da fasciniraju neuspjesi, što je autor potvrdio.


   – Pogodio si u bit. Weltschmerz. Teške životne situacije nisu mi strana stvar – bolesti, nasilja, obiteljski raspadi, mračne stvari koje zapravo prolaze svi, ali meni kao hipersenzibilcu teško mogu promaknuti – rekao je Zagorac, napomenuvši da je to transponirao na lik Franke, koja zato počinje teško razlikovati što je stvarnost, a što nije.


   Osim o romanu dvojac se dotaknuo raznih drugih književnih i neknjiževnih tema, pa je tako Zagorac, kao kamovolog, izrazio nezadovoljstvo što novoutvrđena književna nagrada »Kamov« Hrvatskog društva pisaca, prema imenu Janka Polića Kamova, nije riječka, poput nagrade »Drago Gervais«.