Festival svjetske književnosti

U Zagreb stiže tridesetak istaknutih svjetskih i regionalnih književnika

Sandra Sabovljev

U predstavljanju književnih djela sudjelovat će pisci i njihovi urednici, jer su oni zapravo njihovi prvi čitatelji, ali književnici će na tribini »Razotkivanje« i okruglim stolovima analizirati relevantne društvene teme



ZAGREB » Drugi Festival svjetske književnosti, što će se održati od 4. do 12. rujna, dovest će u Zagreb tridesetak svjetskih, europskih, regionalnih i domaćih književnika i književnica – najavio je direktor FSK-a Seid Serdarević na jučerašnjoj konferenciji za novinare u dvorani »Müller« Kina »Europa«.


   – Festival koji će se odvijati na tri lokacije – u Kinu »Europa«, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića i Studiju Moderne galerije »Josip Račić« – podijeljen je u dva glavna književna programa. Svakoga dana u 19 sati održavat će se tribina »Razotkivanje«, gdje će se jedan na jedan suočiti pisci s ponajboljim domaćim urednicima i kritičarima. U 21 sat počinjat će okrugli stolovi, panel diskusije između nekoliko autora i moderatora na relevantne društvene teme kojih je premalo u javnom diskursu, ustvrdio je Serdarević.


Polemizirat će se tako o oduševljenju intelektualaca Prvim svjetskim ratom, bijegu i pronalaženje novog zavičaja i domovine, ratu i sjećanju, politici i književnosti, građanskom ratu i književnosti te o nešto lakšem sadržaju kao što je western danas – nabrojao je teme okruglih stolova Serdarević te dodao da će jedna tema panel diskusije pripasti i Danilu Kišu, odnosno, pokušat će se analizirati njegov utjecaj na postjugoslavensku književnost 25 godina od njegove prerane smrti.




   – Ove godine dodatni program bit će Književne matineje na kojima će srednjoškolci i gimnazijalci prestavljati izabrane pisce Slavenku Drakulić, Renata Baretića i Igora Štiksa i to 10 , 11, i 12. rujna, a djela tih autora ući će i izborni program lektire tih škola.


   Od ove godine krenut će i program pod nazivim »Pisac i njegov čitatelj«, a odvijat će se u Knjižnici Bogdana Ogrizovića.



Uz Francescu Meandri, Javiera Cercasa i Samija Michaela na 2. FSK-u sudjelovat će još: Mathias Enard, Lawrence Norfolk, Anna Katharina Froehlich, Aleš Debeljak, Patrick deWitt, Maria Duenas, Semezdin Mehmedinović, Igor Štiks, Bora Ćosić, Aleksandar Prokopiev, Kjell Westo, a od domaćih autora Miljenko Jergović, Slavenka Drakulić, Renato Baretić, Ivica Đikić, Dragutin Lučić, Nenad Rizvanović, pjesnik i esejist Branko Čegec, povjesničar Darko Dukovski, redatelj Rajko Grlić i mnogi drugi.



   – U predstavljanju književnih djela sudjelovat će pisci i njihovi urednici, jer su oni zapravo njihovi prvi čitatelji – istaknula je voditeljica Knjižnice Jasna Kovačević koja čekuje velik odaziv publike.


   Multimedijalnom karakteru festivala pridonosi likovni program čije će poprište biti u Studiju Moderne galerije »Josip Račić«.


   – Ove subote zapravo imamo pretpremijeru FSK-a, u Modernoj galeriji otvara se izložba radova inspiriranih umjetnikovim čitanjem pojedinih književnih djela sudionika festivala, kazao je Tomisalv Buntak, zadužen za likovni dio programa FSK-a. Osamnaest likovnih umjetnika i umjetnica napravili su slikovne dojmove na tri do pet pročitanih književnih djela što ovoj izložbi daje pedesetak eksponata.


   Govoreći o književnim gostima, Serdarević je izdvojio samo nekolicinu inozemnih imena: Francescu Meandri koja otvara FSK, a njezin roman »Iznad mora« govori o terorizmu koji je harao Italijom 1970-ih, potom izvrsnog Španjolca Javiera Cercasa koji se na izuzetan način obračunava sa suvemenom nacionalnom povijesti i Samija Michaela, jednog od vodećih izraelskih intelektualaca koji se bore za mir.