Filodrammatica

U Rijeku povodom Mjeseca hrvatske knjige stiže Ivana Bodrožić

Davor Mandić



Književnica Ivana Bodrožić, čija su djela prevedena na desetak europskih jezika, u ponedjeljak 30. listopada u 18 sati gostuje u Središnjem odjelu Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka. Prilika je to za upoznavanje Ivane izbliza, s posebnim osvrtom na njen posljednji, kod čitatelja vrlo popularni, a kod političara iznimno kontroverzni roman »Rupa«, kaže se u najavi gostovanja.


Odrasla u Vukovaru, autorica živi i radi u Zagrebu, te je jedna od organizatorica Zagreb Book Festivala, festivala kojem je cilj na jedinstven način približiti kulturu javnosti. Publici je, pak, Ivana najpoznatija po Kiklopom nagrađenom romanu »Hotel Zagorje« (Profil, 2010.).


U povodu Mjeseca hrvatske knjige Ivana Bodrožić predstavit će i svoju najsvježiju knjigu, tek izašlu zbirku poezije »In a Sentimental Mood« (Sandorf, 2017.), dijelom nastalu tijekom boravka u pazinskoj Hiži od besid. Poeziju piše dugi niz godina, te je za lirski prvijenac »Prvi korak u tamu« (2005.) osvojila Kvirina i Gorana za mlade pjesnike. Najnovija zbirka nije namijenjena samo ljubiteljima jazza poput same autorice (mnogi naslovi pjesama, kao i naslov zbirke, izravna su posveta velikim klasicima jazza), već svakome tko traži nešto malo osobnije, izvornije, neposrednije – ali opet emotivno, kaže se u najavi.




Razgovor s Ivanom Bodrožić vodit će Nikola Petković.