Iz pera neidentificirane novinarke

U Rijeci predstavljen roman “Posudi mi smajl”

Kim Cuculić

Žarišne točke interesa autorice su godine rata, eksperimentiranje s drogama i alkoholom, prva lezbijska i erotska iskustva



RIJEKA Kontroverzna knjiga »Posudi mi smajl« autorice Nore Verde predstavljena je u riječkom Jazz Tunelu.


Iza pseudonima Nora Verde krije se jedna hrvatska novinarka, koja je i te večeri iz publike pratila promociju, ali nije otkrila svoj pravi identitet. O knjizi su govorili riječki književnik Zoran Krušvar i autorica trash poezije Jelena Zlo Tondini, a gošća iznenađenja bila je poznata književnica Vedrana Rudan. 


Zoran Krušvar kazao je da se naslov knjige može protumačiti dvojako – smajl kao oznaka emocionalnog stanja te u značenju popularne vrste droge.




»Posudi mi smajl« tematizira odrastanje, formiranje i egzistenciju žene i djevojke u ranim 30-ima koja si utvara da je pripadnica famozne »generacije X«. Ona rezimira svoju prošlost i sadašnjost prisjećajući se svojih opasnih godina: partijanja i hedonizma, sastavlja puzzle sjećanje na odrastanje, studiranje te proces vlastitog seksualnog »coming outa«.


Prisutan je i neizbježan osvrt na kaotičnu i burlesknu medijsku scenu u Hrvata. Žarišne točke interesa autorice su godine rata, eksperimentiranje s drogama i alkoholom, prva lezbijska i erotska iskustva. Riječ je o stvarnosnoj, urbanoj prozi duboko uronjenoj u supkulturu. 


 Jezik autorice kreće se od vulgarizama do poetičnosti, a važnu ulogu u njezinoj knjizi ima glazba, i to ona alternativnog predznaka. Knjiga je izišla u izdanju »Meandarmedije«.