Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. listopada 2019.
Antologija tekstova o jazzu

foto U Ex librisu predstavljena knjiga "Svijet jazza: Od Adorna do Johna Zorna" Saše Dracha

Snimio Roni BRMALJ
Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 28. svibanj 2019. u 21:55 2019-05-28T21:55:00+02:00

RIJEKA U antikvarijatu Ex libris predstavljena je knjiga "Svijet jazza: Od Adorna do Johna Zorna" Saše Dracha.  Riječ je o jedinstvenoj antologiji tekstova o jazzu iz pera samih jazz glazbenika i/ili teoretičara.

Podijeljena je na tri dijela: Teorija i povijest svjetskog jazza; Jazz, književnost i strip, te Jazz u Hrvatskoj. Knjiga predstavlja pokušaj priređivača Saše Dracha da zainteresiranima ponudi dublji uvid u fenomen jazza, i da popuni praznine u literaturi o jazz glazbi na hrvatskom jeziku.

Predstavljena knjiga "Svijet jazza: Od Adorna do Johna Zorna" Saše Dracha / Snimio Roni BRMALJ

U prvom dijelu - Teorija i povijest svjetskog jazza - ima tekstova koji se bave promišljanjem vrijednosti jazza (Theodor Adorno, Eric Hobsbawm, Rašeljka Krnić, Antun Tomislav Šaban, Tina Lešničar, Wynton Marsalis & Herbie Hancock, Gary Burton), zatim tekstova koji nude šire povijesne preglede (Boris Vian, Milen Alempijević) i tekstova autobiografskog ili biografskog karaktera koji govore o životu i radu pojedinih glazbenika, kao i o prilikama u doba u kojem su stvarali (Billie Holiday, Louis Armstrong, Duke Ellington, Charles Mingus).

Drugi dio - Jazz, književnost i strip - nudi radove svjetskih, ali i naših autora, koji su ili inspirirani jazzom, ili pak pojedinim glazbenicima, od Francisa Scotta Fitzgeralda i Josefa Škvoreckog, preko Julia Cortázara, Harukija Murakamija i Amirija Barake, do Josipa Novakovića, Mate Matišića i Danijela Žeželja.

U trećem dijelu - Jazz u Hrvatskoj - pokušava se popuniti možda najveća praznina u našoj publicistici i nizom prikupljenih tekstova ponuditi što više informacija o jazzu na našim prostorima, od legendarnog promotora i pedagoga Mire Križića, te skladatelja i kroničara Ive Körblera, preko novijih, tematskih tekstova o Bošku Petroviću ili o jazzu na našem filmu i televiziji, sve do odabranih sinopsisa emisija Svijet jazza, s Trećeg programa Hrvatske radiotelevizije, koje su pratile vrlo živu hrvatsku jazz scenu tijekom 2017. i prve polovice 2018. godine.

Predstavljena knjiga "Svijet jazza: Od Adorna do Johna Zorna" Saše Dracha / Snimio Roni BRMALJ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.