Odlazak književnice

U 85. godini umrla britanska spisateljica psiholoških krimića Ruth Rendell

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



ZAGREB – Ruth Rendell, jedna od najpopularnijih i naproduktivnijih suvremenih britanskih spisateljica kriminalističkih romana umrla je u subotu u Londonu u 85. godini, izvijestio je u subotu njezin izdavač Penguin Random House.


Rendell je u 7. siječnja doživjela jak moždani udar nakon kojega se nije oporavila. Za života je napisala više od 60 naslova, a njezina djela prevedena su na više od 20 jezika. “Shrvani smo viješću o gubitku jedne od naših najmilijih autorica”, stoji u priopćenju Penguin Random Housea.


Nakon kratke novinarske karijere Rendell je 1964. objavila prvi kriminalistički roman “From Doon With Death” u kojemu se prvi put spominje policijski inspektor Reg Wexford, protagonist još dvadesetdvaju njezinih romana.




Britansku autoricu najbolje prodavanih psiholoških krimića rođenu 1930. u Londonu, književni krugovi i kritičari smatraju dostojnom nasljednicom velike dame krimića Agathe Christie.


Po Rendellinim romanima snimljeno je nekoliko kriminalističkih filmova i tv-serija, a na hrvatski su prevedeni romani “Presuda u kamenu”, “Demon u mojoj zjeni”, “Živo meso”, “Ključevi ulice”, “Jezero tame”, “Brojalica”, “Dimnjačarov sin”, “Nijedna noć nije preduga”, “Oko koje vidi u tami”, “Godišnjica” i “Taština teško umire”