Najviše romana

Trinaest proznih naslova ostalo u lovu na književnu nagradu Fric

Davor Mandić



Počelo je s 50 kandidiranih naslova, da bi žiri ovih dana odabrao širi izbor od 13 proznih naslova. Sredinom prosinca čeka nas uži izbor od pet naslova da bismo u konačnici u siječnju saznali tko je laureat i treći po redu dobitnik nagrade Fric 2018/2019. Ovo je telegrafski sročen sukus onog što se dogodilo i što će se dogoditi s ovom sve intrigantnijom književnom nagradom, no iza njega se krije predan rad žirija i 13 sjajnih proznih naslova koji su ostali u utrci za nagradu koja dobitniku donosi mobilnu skulpturu i 75.000 kuna u bruto iznosu.


Tih 13 naslova i njihovih autora/ica su: »Divlje guske«, Julijana Adamović, »Schindlerov lift«, Darko Cvijetić, »Proslava«, Damir Karakaš, »Katarina, Velika i Mala«, Olja Knežević, »Poštovani kukci i druge jezive priče«, Maša Kolanović, »Bljuzga u praskozorje«, Predrag Ličina, »Kabinet za sentimentalnu književnost«, Sanja Lovrenčić, »Umro Supermen«, Zoran Malkoč, »Skica u ledu«, Josip Mlakić, »Hoćemo li sutra u kino«, Borivoj Radaković, »Stranka«, Bojan Žižović, »Pacijent iz sobe 19«, Zoran Žmirić.


Među naslovima dominiraju romani, dva naslova su zbirke priča, a »Bljuzga u praskozorje« je zbirka novela. Njen autor Ličina je i jedini debitant na popisu, svi ostali autori su već objavili minimalno dvije knjige. U konkurenciji je i prvi dobitnik nagrade Fric, Damir Karakaš, kojem je to onomad uspjelo s knjigom »Sjećanje šume«. Prošlogodišnji dobitnik bio je Jurica Pavičić za roman »Crvena voda«. Dvije knjige su već dobile nagrade, Kočićevo pero dobilo je Cvijetićev »Schindlerov lift«, a »Katarina, Velika i Mala« Olje Knežević dobila je Nagradu V.B.Z.-a za najbolji rukopis.




Od izdavača najuspješniji je ove godine bio Hena Com s tri naslova u konkurenciji, no zanimljivo je da je 13 knjiga užeg izbora objavljeno kod čak devet izdavača. Posebnost ove nagrade je i njen žiri koji nije isključivo literarno-kritički. Predsjednica žirija je novinarka i urednica Biljana Romić, a tu su i ginekolog u KBC-u Sestre milosrdnice Dubravko Lepušić, književna kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik, povjesničar Hrvoje Klasić, urednik kulture u tjedniku Expressa Igor Vikić, prvakinja drame HNK-a Zagreb Lana Barić, dok je koordinator nagrade književni urednik Kruno Lokotar.