O granicama i ljudima

Tridesetak istaknutih kratkopričaša: Sutra počinje 15. Festival europske kratke priče

Hina



 Jedan od najstarijih europskih festivala posvećenih isključivo kratkoj književnoj formi, Festival europske kratke priče (FEKP), u petnaestom će izdanju okupiti u Zagrebu i Osijeku od 29. svibnja do 3. lipnja tridesetak istaknutih domaćih i inozemnih kratkopričaša, a otvorit će ga u nedjelju u zagrebačkoj Kući za umjetnost i ljude Laubi razgovor o ovogodišnjoj temi »On/No Trespassing: o granicama i ljudima«.


Festival koji od 2002. organizira Hrvatsko društvo pisaca (HDP) pod vodstvom kreativnog direktora i urednika projekta Romana Simića, u slavljeničkom, 15. izdanju posvećen je temi važnoj za formu kratke priče koliko i za današnju Europu: »promjenama koje se događaju oko nas, ljudima i granicama«.


Pod službenim nazivom »On/No Trespassing« u šest će se festivalskih dana kroz čitanja, razgovore i predstavljanja knjiga propitivati element kazne koja slijedi iza zabrane, što se događa piscu ako prijeđe neku granicu i kojim je pritiscima izložen. Pitanje granica obradit će se na različite načine, od granica kao geografskog pojma i preseljenja autora u novu kulturu u kojoj mora birati jezik na kojem će pisati, do rata kao granice koja mijenja književnost i same autore te pitanja roda i manjinskih graničnih LGBT grupa.




U dijalogu o tome gdje su (nam) granice i što (nas) čeka izvan njih, kao pisce i čitatelje, kao ljudska bića, sudjelovat će pisci s četiriju kontinenata, a o tome što sve danas pisce dovodi u »zonu neovlaštenog pristupa« na otvorenju u Laubi govorit će makedonska autorica Rumena Bužarovska, norveški pisac Frode Grytten i Laszlo Jakab Orsos, direktor njujorškog festivala World Voices koji je pokrenuo Salman Rushdie.


Uoči službenog otvorenja u vrijeme ručka održat će se tradicionalno neformalno otvorenje – u programu »Čuvajte se: hrvatski pisci kuhaju!« ove će godine kuhati Zoran Ferić, Senko Karuza i Robert Mlinarec.


Od iračke spisateljske zvijezde do domaćih mladih nada


Kao zvijezda festivala najavljen je »najveći živući pisac arapske proze«, Hassan Blasim. Taj je irački pisac novu domovinu pronašao u Finskoj, gdje »kombinirajući užas i okrutnosti s poezijom nadrealnog« piše o kaosu zemlje koju je napustio.


Blasim se u Zagreb vraća kako bi predstavio knjigu »Irački Krist i druge priče«, te će s Frodeom Gryttenom i Linom Wolff sudjelovati u programu »Život na sjeveru, smrt na istoku«, posvećenom nekad ‘najljudskijem mjestu za život’, Skandinaviji, koja je danas zadnja stanica migranata i poprište novih poimanja odnosa prema došljacima, ali i domaćinima.


Portugalski autor Afonso Cruz u Zagreb dolazi nakon što je obišao šezdeset zemalja, a riječ je o književniku, ilustratoru, redatelju animiranih filmova i članu benda The Soaked Lamb, koji je za roman »Kokoschkina lutka« dobio Europsku nagradu za književnost.


Jedan od najboljih meksičkih pisaca Yuri Herrera predstavit će na festivalu svoju novu knjigu »Balade o teškim vremenima«. Taj autor, koji živi u ‘obećanoj zemlji’, u svojim knjigama opća mjesta suvremenog Meksika, narkokartele, narcocorrido pjesme u čast velikim šefovima kartela i otmice miješa s mitovima predkolumbijske Amerike.


Na pitanje što je i gdje sve vrijedi piščeva putovnica odgovorit će nagrađivani pisac Andres Neuman, uvršten na popis najboljih mladih romanopisaca španjolskog govornog područja. Predstavit će knjigu »Razgovori nasamo« te će sa sunarodnjakinjom Samantom Schweblin, koja također živi i radi u Europi, govoriti o tome kako se prelaze granice domovina i književnih vrsta te kako pisati onako kako se drugi ne usude.


Na festival dolaze, među ostalima, Kerry Hudson, autorica čije je djelo »Thirst« u Francuskoj osvojilo prestižnom nagradom za stranu prozu, predsjednica Društva katalonskih pisaca Bel Olid, rumunski pjesnik i spisatelj Cosmin Perta, slovenski Drago Jančar te bosanskohercegovački autori Faruk Šehić i Asja Bakić.Od domaćih autora zastupljeni su Ivana Šojat-Kuči, Jasna Žmak, Josip Novakovich, Stanislava Nikolić Aras, Edi Matić, Zoran Malkoč, Antonela Marušić, Senka Karuza, Ivan Jozić, Marko Dejanović, Ružica Aščić i Zoran Ferić.

Projekt New Voices, izložba i nagrade


Ovogodišnji partner festivala je Grad Osijek, a dio programa održavat će se u Samoboru i Velikoj Gorici. U Zagrebu će se festival održati u polukružnoj dvorani Teatra &TD, Booksi, Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Vynilu, Medijateci Francuskog instituta te na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje će se prirediti razgovori i prevoditeljska radionica švedske književnosti.


FEKP je dio platforme »Literary Europe Live« koja okuplja 16 europskih književnih festivala, prepoznaje i podupire nove književne talente. Njihov prvi projekt bio je Novi glasovi Europe (New Voices), u okviru kojega je nedavno izabrano desetero najzanimljivijih europskih pisaca koji su predstavljeni na Londonskom sajmu knjiga. Među njima su i hrvatski pisac Zoran Pilić te ovogodišnja gošća festivala, Rumena Bužarovska.


Predstavljanje projekta, kao i dvoje laureata bit će upriličeno u sklopu festivalskog programa u utorak 31. svibnja u Hotelu Westin u Zagrebu. Program obuhvaća i izložbu »Petnaest, 15«, s djelima petnaestero vizualnih umjetnika nadahnutih kratkim pričama pisaca koji su gostovali na festivalu, koja se otvara 30. svibnja u zagrebačkoj galeriji Živi Atelje DK.


U sklopu festivala bit će proglašeni pobjednici tradicionalnog FEKP-ovog natječaja za kratku priču, ove godine na temu »O granicama: slobodna tema«, koja na više razina propituje granice, od onih stvarnih do onih u nama, osobito onih koje bi pisac trebao ili ne bi trebao postaviti sam.


Pristigle se priče natječu za tri nagrade – prva je dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji, druga dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs, a treća pohađanje ljetne škole pisanja Centra za kreativno pisanje.


Naslovi odabrani u finale objavljeni su na festivalskoj internetskoj stranici; na večernjem čitanju 31. svibnja bit će proglašeno koje tri priče osvajaju nagrade, a pobjednička će se priča čitati na zatvaranju festivala, 3. lipnja. O svemu odlučuje žiri koji čine pisci, urednici, novinari i književni kritičari Vladimir Arsenić, Stjepan Balent, Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš i Diana Matulić.


U proteklih petnaest godina na festivalu je sudjelovalo više od 150 predstavnika svjetske književne scene iz 15 zemalja, predstavljeno je 15 antologija europske kratke priče, ugostilo ga je šest hrvatskih gradova, a o njegovim dosezima svjedoči i podatak da je, po uzoru na njega, književnica Olga Tokarczuk u Wroclawu pokrenula sestrinski Međunarodni festival priče.