Noć velikog čitanja

Treći nastup RI LIT-a: Noć “veterana” i “debitanata”

Kim Cuculić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

U trećoj Noći velikog čitanja sudjelovali su autori različitih poetika koji dobro osluškuju svijet oko sebe i pretaču ga u književnost – ponekad realistično, u nekim slučajevima groteskno, a vrlo često duhovito i s ironijskim odmakom



RIJEKA  Sinoć je u Filodrammatici održana treća Noć velikog čitanja u organizaciji riječke neformalne književne skupine Ri Lit. Dvorana Filodrammatice i ovoga je puta bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a sjedilo se i na podu. Ri Lit ima svoju publiku, koja je došla poslušati »veterane« ove grupe, kojima se pridružilo i troje novih autora.


  U neformalnom ozračju, začinjenom rock glazbom, uz Zorana Krušvara, Teu Tulić, Kristinu Posilović, Milana Zagorca, Zorana Žmirića, Roberta Vrbnjaka i Izeta Medoševića svoje radove čitali su i novi »rilitovci« Željka Horvat Čeč, Igor Beleš i Davor Mandić. Prvi je nastupio Izet Medošević, koji je pročitao novu i neobjavljenu priču »Gluha noć«, čiji glavni lik u gluho doba noći na televiziji gleda emisiju u kojoj astrologinja i mag gledateljima proriču budućnost.


  Motiv televizije, točnije starog katodnog televizora, prisutan je i u priči »Profesor« Zorana Krušvara. Kroz lik ostarjelog profesora opsjednutog svojim starim televizorom, ovaj riječki pisac podsjetio nas je na heklani tabletić s ukrasnim figurama kao neizostavnim elementima nekadašnjih televizora. Zaplet i rasplet Krušvarove priče su nadrealni, a u jednom trenutku pojavljuje se i motiv »magičnog praha« koji je Zoran Krušvar iskoristio kao scenski element.




  Prvi put u Noći velikog čitanja predstavila se Željka Horvat Čeč, koja je čitala priču »Jovica« iz pozicije infantilne pripovjedačice. Robert Vrbnjak pročitao je priču koja na ironičan način govori o novinama i novinarstvu, a Kristina Posilović interpretirala je prepjev »Urlika« beat pjesnika Allena Ginsberga koji je naslovila »Prokleto je oteto«.


U svoju verziju glasovite poeme Posilović je unijela aktualan trenutak i kritiku konzumerističkog društva.


  Igor Beleš za ovu je prigodu pripremio priču »Noć živih Štrumpfova«, a Tea Tulić ovoga se puta predstavila poetskom prozom »Maksimum jata«. Zoran Žmirić napisao je priču koja »udara u pleksus«, proza Milana Zagorca duhovita je i smještena u poznate toponime, dok se Davor Mandić predstavio kao autor naklonjen egzistencijalizmu i magičnom realizmu.


  U trećoj Noći velikog čitanja sudjelovali su autori različitih poetika, koji dobro osluškuju svijet oko sebe i pretaču ga u književnost – ponekad realistično, u nekim slučajevima groteskno, a vrlo često duhovito i s ironijskim odmakom. Ri Lit i ovoga je puta uspio u namjeri da vrati dignitet slušanju priča, i to na ležeran i nimalo dosadan način.