Marija Jurić Zagorka

Trajan Zagorkin trag: Počela manifestacija posvećena legendarnoj spisateljici

Sandra Sabovljev

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Percipirana kao autorica ljubića, Zagorka je zapravo bila velika politička aktivistica koja je zagovarala žensko pravo glasa



ZAGREB Polaganjem vijenca na grob autorice »Gričke vještice« na Mirogoju jučer su počeli deveti po redu Dani Marije Jurić Zagorke u organizaciji Centra za ženske studije koji je na konferenciji za medije predstavio program ove već tradicionalne manifestacije. Danima Marije Jurić Zagorke cilj je potaknuti na ponovno iščitavanje njezinog književnog i publicističkog opusa i pokušati je pozicionirati na primjereno društveno mjesto, valorizirajući njezin aktivističko-feminististički, novinarski i politički i književni rad.


Zagorka u stripu


– Zagorka je bila fenomenalno političko biće, a često se nažalost svodi na autoricu ljubića i šund literature. Već je davne 1917. godine, po meni, napisala najbolji politički tekst kojim zagovara žensko pravo glasa. Pišući sabornicima u ime hrvatskih žena kazala je da se narod ne dijeli na muško i žensko kad im se dijele dužnosti, pa se pita zašto je to tako kada se dijele prava – istaknula je jučer izvršna direktorica Ženskih studija Rada Borić, opetovano upozoravajući na krivu društvenu percepciju Marije Jurić Zagorke. I sam njezin spomenik u Tkalčićevoj ulici pridonosi tome, mišljenja je ona, jer prikazuje ženu u krinolini s kišobranom, a Zagorka je nosila hlače i kravatu, pušila i bila sušta suprotnost navedenom spomeničkom uprizorenju.Mlada likovna umjetnica Lea Kralj Jegar svojim je stripom »Zagorka«, čije su table izložene u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu, ovu znamenitu ženu prikazala kao feminističku superjunakinju što je puno bliže realnoj slici Zagorke, a sam je strip kao medij efikasno sredstvo dopiranja do mlađe publike.

U sklopu Dana podijeljene su sinoć i tri nagrade za najbolje studentske radove na teme žena, odnosno rodne problematike. Prva je nagrada pripala Marini Paulenki za rad »Reprezentacija žene u arhitekturi nadzora«, riječ je o prostorima u kojima žive zatvorenice u Požegi; druga je dodijeljena Ivni Franić za rad »Reprezentacija žene u diskursu o glazbi«, a treću je osvojila Barbara Ruža Čirjak za rad »Reproduktivna prava žena i moć izbora u suvremenom hrvatskom kontekstu«.


Znanstveni skup i predstava


Osnovna je nakana nagrade ohrabriti studente i studentice različitih disciplina na bavljenje rodnim temama, ali i posredno utjecati na povećanje broja kolegija i programa sa žensko-studijskim i rodno-studijskim sadržajima.




Središnji dio manifestacije koja traje gotovo tjedan dana je međunarodni književno-znanstveni skup »Prakse, taktike i strategije rodnog otpora« koji će tijekom petka i subote okupiti dvadesetak izlagatelja/ica u Memorijalnom stanu. Najavljena je i predstava »Vita i Virginia«, u izvedbi Urše Raukar i Alme Price te u režiji Ive Grgić Maroević  sutra u ZKM-u. Riječ je o istoimenom dramskom tekstu slavne engleske glumice Eileen Atkins prema dnevnicima i korespondenciji između knjjževnice  Virginije Woolf i aristokratkinje Vite Sackville-West.


Dani završavaju u nedjelju šetnjom Zagorkinim tragom kroz Zagreb koju je vodi Slavica Jakobović Fribec. Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke i njegov Stalni postav posjetitelji mogu razgledati svake nedjelje i četvrtka od 11 do 16 sati.