Mjesec hrvatske knjige

“Tko čita (ne) skita”

Davor Mandić

Prvo riječko događanje u sklopu manifestacije bit će predavanje pedijatrice Marije Radonić 17. listopada u 11,30 sati u Gradskoj vijećnici



RIJEKA Gradska knjižnica Rijeka i ove će se godine pridružiti nacionalnom slavljenju Mjeseca hrvatske knjige.


Ovogodišnja tradicionalna domaća manifestacija održat će se pod geslom »Tko čita (ne) skita«, a počet će otvaranjem nove Gradske knjižnice i čitaonice u Labinu 15. listopada točno u podne. 


   Prvo riječko događanje u sklopu manifestacije bit će predavanje pedijatrice Marije Radonić 17. listopada u 11,30 sati u Gradskoj vijećnici.




Predavanje je upućeno knjižničarima, pedijatrima, odgojiteljima i predstavnicima Grada Rijeke, a bit će o projektu »Rođeni za čitanje«, čiji je cilj potaknuti roditelje i djecu na čitanje od najranije dobi. 


   U programu »Čitamo naglas!« 23. listopada u Dječjem odjelu Stribor održat će se natjecanje u čitanju naglas nastalo kao nacionalna akcija za učenike od trećeg do osmog razreda osnovnih škola.


Istog dana u 18 sati u HKD-u na Sušaku održat će se i »Štemalica«, debata stručnih i uglednih Riječana o relevantnim pitanjima svakodnevice.


Davor Mandić, Kristina Posilović, Milan Zagorac i Gorana Tuškan Mihočić raspravljat će što i koliko čitamo, kamo klizi riječko izdavaštvo, što nas to dijeli i spaja s e-čitačima te kada će biti gotova toliko potrebna nova središnja zgrada Gradske knjižnice Rijeka. 


   Svečana dodjela Književne nagrade »Drago Gervais« održat će se 25. listopada u 12 sati u Gradskoj vijećnici, a u 18 sati istoga dana bit će u Narodnoj čitaonici program u čast dobitnika – Željka Špoljara za najbolje neobjavljeno književno djelo te Nikole Kraljića u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekome od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika u razdoblju od 2011. do 2012. godine. 


   Uglednu autoricu, prevoditeljicu i urednicu nagrađivane biblioteke »Na tragu klasika« Irena Lukšić ugostit će Studentski čitateljski klub 30. listopada u 18 sati u Narodnoj čitaonici, a o hrvatskim književnim prijevodima i ove godine će informirati putujuća izložba »Od izvornika do prijevoda« Društva hrvatskih književnih prevodilaca. 


   Uobičajeno će raditi i čitateljski klubovi, a Mjesec hrvatske knjige zaključit će se »Zavičajnom srijedom«, na kojoj će se predstaviti nova zbirka pjesama Vlaste Sušanj Kapićeva »Jelitima«.