Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 3
Sutra: 1° 1° 3
20. siječnja 2019.
Riječka spisateljica

Tea Tulić otvara novu sezonu "Književnog budoara" u Booksi

Tea Tulić / Foto Arhiv NL
Tea Tulić / Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 1. veljača 2016. u 16:27 2016-02-01T16:27:38+01:00

ZAGREB – Novu sezonu programa "Književni budoar", koji već niz godina u književnom klubu Booksi okuplja ljubitelje knjige i pisane riječi u neformalnim ali kritičkim i posvećenim razgovorima o književnosti, otvorit će u utorak 2. veljače mlada riječka spisateljica Tea Tulić.

 Kako se ističe u najavi, Tulić će u Booksi gostovati na tribini "Književnost, između", jednoj od ukupno pet tribina u sklopu programa "Književnog budoara" kluba koji ove godine slavi dvanaesti rođendan. 

 Tribina "Književni budoar" bavi se odnosom književnosti i ostalih umjetnosti, prvenstveno glazbe, dok se ostale tribine u sklopu Booksina književnog programa bave stripom ("Strip-tease" Matka Vladanovića), pristupom književnosti iz antropološkog kuta ("Krnja književnost"), istraživanjem mikrokozmosa pisca ("Piščev dnevnik" Davida Albaharija) i suvremenom književnom produkcijom ("Od korica do korica").

 "Svaki utorak navečer u Booksi rezerviran je za neku od tribina iz 'Književnog budoara', kojeg od samog početka karakteriziraju opuštenost i neformalnost i prisan odnos s publikom, no istovremeno  se književnosti prilazi kritički i s otklonom", stoji u najavi. 

 "S takvim se pristupom nastavlja i dalje, a neki od gostiju s kojima će se zagrebačka publika upoznati u ovoj sezoni uključuju kanadskog filozofa i teoretičara kulture i politike Marka Kingwella, hvaljenu spisateljicu Ildiko Lovas, strip autora Alema Ćurina, teoretičarku dječje književnosti Marijanu Hameršak, antropologinju Nevenu Škrbić Alempijević i još brojne druge", dodaje se.

 Nagrađivana autorica, Tulić (1978.) objavljuje u domaćim i stranim časopisima, a kratke priče su joj prevedene na više europskih jezika. Godine 2011. pobijedila je na natječaju Algoritma i Zareza "Prozak", te objavila knjigu "Kosa posvuda", hvaljenu kao jedno od najboljih proznih ostvarenja te godine.

 Kako se ističe u najavi, razlog zašto dolazi u Booksu, gdje će s voditeljicom tribine Dunjom Kučinac razgovarati o glazbi i književnosti, njezin je "moćan, uzbudljiv, uznemirujuć i mudar" spoken word album "Albumče" izdan na bandcampu 2014. , nakon boravka u Beogradu na književnoj rezidenciji "Krokodil".

 Glazbenu kulisu za album snimio je strip crtač, pisac i skladatelj Enver Krivac zajedno s kolektivom Japanski premijeri, koji u tekstu koji prati album, ističe kako je riječ o "razglednici s osam redaka, osam stavaka u kojima se radnja zbiva u različitim krajolicima".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka