Inicijativa Claudia Magrisa

Talijanski intelektualci predložili Predraga Matvejevića za Nobelovu nagradu

Vanesa Begić

Predrag Matvejević / Snimio  Manuel ANGELINI

Predrag Matvejević / Snimio Manuel ANGELINI



PULA  Predrag Matvejević, pisac i publicist, hrvatski i talijanski državljanin, predložen je za ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost. Naime, šezdesetak uglednih talijanskih književnika, pisaca, urednika, novinara, sveučilišnih profesora, filmskih i kazališnih djelatnika, direktora brojnih časopisa i kulturnih institucija potpisalo je i objavilo prijedlog.


Inicijativu je pokrenuo književnik Claudio Magris, poznat kao jedan od najvećih stručnjaka za povijest i kulturu srednje Europe.


Predrag Matvejević rodio se u Mostaru 1932. Otac Vsevolod Matvejevič bio je Rus iz Odese u Ukrajini, a majka Angelina Pavić bila je Hrvatica. Matvejević je u partizanima bio kurir. Doktorirao je 1967.  na sveučilištu Sorbonni u Parizu.




Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu do 1991. predavao je francusku književnost, od 1991. do 1994. predavao je slavenske književnosti na Trećemu pariškom sveučilištu, Nouvelle Sorbonne, a od 1994. do 2007. srpski i hrvatski jezik te srpsku i hrvatsku književnost na Rimskom sveučilištu La Sapienza.