Godine čekanja

Sve je spremno za naknade piscima – čeka se DHK

Davor Mandić

Do kraja godine trebala bi se dogoditi prva isplata naknade piscima za javnu posudbu knjiga u knjižnicama – uvjeravaju u Društvu hrvatskih književnika kojem dugih pet godina nije bilo dovoljno da definira način provedbe naplate tih naknada



RIJEKA  Društvo hrvatskih književnika, koncesionar za raspodjelu dugoočekivanih naknada piscima za javnu posudbu u knjižnicama, u prvoj je fazi zahtijevao čak pola sredstava za troškove raspodjele te za nespecificirani Fond za poticanje kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.


Da je taj konkretan prijedlog prošao, a u posjedu smo skeniranog Cjenika naknada za javnu posudbu iz 2011. koji to potvrđuje, Ministarstvo kulture bi od dva milijuna kuna planiranih za naknade, moralo DHK-u isplatiti milijun kuna za troškove.


   Taj zahtjev je u dugotrajnim dogovorima prvotno preinačen u iznos 20 posto od ukupne svote za manipulativne troškove te 10 posto za rečeni fond, no ni taj iznos nije prošao. Konačni ugovor koji je Ministarstvo kulture potpisalo s DHK-om 15. studenoga 2013. godine, u čijem smo također posjedu, utvrđuje iznos od 250.000 kuna za troškove raspodjele, no uz klauzulu da će Ministarstvo isplatiti godišnji iznos naknade tek po predočenju obračuna naknada i stvarnih administrativnih troškova. Dakle stvarno potrošen iznos, a ne postotak ukupne svote koji je prvotno tražio DHK.    Također, što se Fonda za poticanje kulturnog i umjetničkog stvaralaštva tiče, u njega će se uplaćivati novčana sredstva onih autora kojima se, temeljem članka 7. Pravilnika o raspodjeli naknada za javnu posudbu, ne isplaćuje naknada u iznosu manjem od 50 kuna i većem od 40.000 kuna. No djelovanje tog Fonda i dalje je misterija, budući da u Ministarstvu nemaju informacija o tome kako će biti utvrđen, a u DHK-u na pitanje o Fondu odgovaraju da je sve definirano Pravilnikom.   

Vanjska usluga


Budući da to ipak nije točno, upitali smo člana nadzornog odbora Fonda Nikolu Petkovića, inače predsjednika Hrvatskog društva pisaca, ima li kakvih saznanja o strukturi Fonda i načinu raspodjele novca.    – Nemam. Samo znam da sam zajedno s članovima drugih strukovnih udruga u tom Nadzornom odboru, no mi se dosad niti jednom nismo sastali – kaže Petković.   

Dugoočekivana isplata naknada za javnu posudbu trebala bi se dogoditi do kraja godine, uvjeravaju nas u Društvu hrvatskih književnika. Kažu da se sada uvodi novi računalni program upravo u tu svrhu, za što je angažirana još jedna udruga – Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA. Četvero stalno zaposlenih u DHK-u čini se nisu bili dovoljni za obavljanje tog posla, pa je angažiran vanjski suradnik.




   Zanimalo nas je kako će ZANA izračunati administrativne troškove raspodjele, pa nam je predsjednica Sanja Vučković rekla da je to definirano aneksom ugovora između njene udruge i DHK-a.


   – ZANA se obvezala obračunati raspodjelu naknade autorima temeljem podataka objavljenih na portalu Nacionalne i sveučilišne knjižnice, dostaviti DHK-u obračun raspodjele za svakog autora koji ima pravo na isplatu naknade te pripadajući iznos za svaku pojedinačnu isplatu, nakon izvršene isplate ažurirati evidencije i poslati obavijesti i isplatnu listu autorima, voditi evidenciju autora i njihovih nasljednika, obavljati sve stručno-administrativne poslove vezane uz ostvarivanje tog prava te jednom mjesečno pružati besplatno pravno savjetovanje autorima – kaže Vučković.    Naknada za taj posao, kako dodaje, iznosi 84.000 kuna.   


Neki autori, koji nisu članovi DHK-a, pitali su se je li DHK ovlašten zastupati ih u poslu prikupljanja naknada za posudbu. U Ministarstvu kulture kažu da je odobrenje za kolektivno ostvarivanje prava regulirano Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, iz kojeg slijedi da DHK zastupa nositelje prava temeljem pojedinačnih punomoći, kao i temeljem zakonski presumirane punomoći za sve domaće i strane nositelje prava, osim onih koji su izričito pisanim putem obavijestili DHK da ne ostvaruje njihova prava.    – Prema tome, isplata naknada autorima nije vezana za članstvo, nego se ostvaruje temeljem punomoći koje autori daju udruzi za kolektivno ostvarivanje prava bez obveze zasnivanja bilo kakvog članskog odnosa s predmetnom udrugom – kažu u Ministarstvu kulture.


Pet uzaludnih godina


Ugovor o suradnji DHK-a i ZANA-e potpisan je još daleke 2008. godine, o tprilike onda kad je DHK ušao u igru za obavljanje tog posla, iako je tadašnji ministar kulture Božo Biškupić priču o posudbi započeo s HDP-om, kojem je tada na čelu bio Velimir Visković. No ipak je DHK prvi skupio potpise autora te njima zaradio odobrenje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo 14. srpnja 2009. godine. Valja podsjetiti i da se tada govorilo o pet milijuna kuna za tu svrhu, što su recesijske godine poprilično »pojele« do sadašnja dva milijuna kuna.


   Prošlo je od tada više od pet godina, koje DHK-u nisu bile dovoljne da se definira način provedbe naplate naknada. Konačno se došlo i do iznosa, za što je zaduženo Ministarstvo kulture, ali i do načina raspodjele. Prema utvrđenom modelu, pisci će zapravo dobivati simboličnu naknadu. Većina onih koji će uopće dobiti ikakav novac, dobit će stotinjak kuna, dok će najposuđivaniji autor u prošloj godini, Pavao Pavličić, dobiti tek oko 6.000 kuna. Puno manje od gornjeg plafona definiranog iznosom od 40.000 kuna.       No osim pitanja simboličnosti isplate postavlja se i pitanje liste najposuđivanijih. Ona će se, naime, kreirati prema podacima NSK-a dobivenih praćenjem posudbe u samo 20 županijskih matičnih narodnih knjižnica. Valja podsjetiti da prema Upisniku knjižnica, u Hrvatskoj trenutno postoje 1.564 knjižnice, od čega je 180 narodnih.

HDP je zato predložio da ti podaci iz samo 20 knjižnica budu statistička aproksimacija, a ne isključivi model za praćenje javne posudbe, no u DHK-u taj su prijedlog odbili. Na pitanje kako su zadovoljni ovim modelom, u DHK-u odgovaraju da će to utvrditi nakon isplate naknade u konzultacijama s nositeljima prava.


   Na isto pitanje u Ministarstvu kulture odgovaraju da će se model verificirati obzirom na činjenicu da je ovo prva godina isplaćivanja te podsjećaju da je model definirala Radna skupina Hrvatskog knjižničnog vijeća.   

Kako potvrđuju u MK-u, sve je spremno za dodjelu sredstava, budući da je 7. listopada 2014. godine Ministarstvo kulture doznačilo DHK-u iznos od 1.750.000 kuna koji se u cijelosti isplaćuje autorima, dok je ostatak ugovorenog iznosa namijenjen za pokrivanje dokumentiranih troškova isplate naknada. Čeka se, dakle, Društvo hrvatskih književnika.