Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1n
Sutra: 8° 8° 1n
14. prosinca 2019.
Ljetna dokolica i ćakula

»Šušur! Festival od riči« u Korčuli

Korčula / Foto Ljiljana ŠKUGOR
Korčula / Foto Ljiljana ŠKUGOR
Autor:
Objavljeno: 20. srpanj 2012. u 15:11 2012-07-20T15:11:47+02:00

ZAGREB Festival »Šušur! Festival od riči«, koji se od 11. do 15. kolovoza u organizaciji zagrebačke udruge Kulturne akcije »Kula« održava u Korčuli, predstavit će književnike, putopisce i pjesnike iz regije te korčulanske autore koji u svojim djelima progovaraju o putovanju i specifičnostima života na otoku.

Kako se ističe u priopćenju koordinatora festivala, u specifičnom ambijentu stare gradske jezgre publici će se u Korčuli predstaviti književnici, putopisci i pjesnici iz regije koji u svojim djelima progovaraju o putovanju, odlasku i povratku te o svim specifičnostima života na otoku.

Osim priznatih i objavljivanih autora iz regije, na festivalu će se predstaviti i »živopisni korčulanski autori i kroničari koji će u svojim zanimljivim svjedočenjima« govoriti o bogatstvu kulturnog naslijeđa toga grada. Svoja će djela, među ostalima, predstaviti hrvatske spisateljice Olja Savičević-Ivančević, Ankica Tomić i Anela Borčić, pisac Muharem Bazdulj iz BiH, srbijanski dramaturg Jordan Cvetanović, pjesnici Mario Glavaš i Darko Šeparović, putopisac i novinar Marko Stričević te korčulanski autori Sanda Hančević, Duško Kalogjera, Ivica Duhović-Žaknić i drugi.

U sklopu festivala bit će predstavljen i regionalni umjetnički projekt »Laserski summit jeftine grafike«, jedinstveni vizualni doživljaj koji »okuplja i promovira mlade kreativce iz područja dizajna, ilustracije i vizualnih komunikacija te uspostavlja novi koncept komunikacije sa širom publikom«.

Festival donosi i četiri radionice od kojih su dvije namijenjene djeci. Slikarska radionica bit će posvećena ilustriranju priča Marka Pola, a radionica »Ričolov« potaknut će djecu na aktivno istraživanje korčulanskog dijalekta. Radionica ručno pravljenog papira namijenjena je sudionicma svih uzrasta, koji će se upoznati s tim procesom, a kulinarska će otkriti recepte čuvenih korčulanskih specijaliteta.

Festival je, kako se ističe u njegovoj najavi, »nastao iz dokolice i ćakule ljetnjih dana, zato što su beznadno zaljubljeni u Korčulu«, a organizira ga skupina entuzijasta, zaljubljenika u taj grad iz cijele regije (Beograd, Split, Zagreb) u sklopu zagrebačke udruge Kulturne akcije »Kula« i u partnerstvu s Gradskom knjižnicom »Ivan Vidali« iz Korčule, Centrom za kulturu Korčula, korčulanskim Gradskim muzejom i gradom Korčulom. Svi su programi besplatni, a održavat će se na otvorenome, u uličicama i na trgovima stare gradske jezgre. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.