Hrvatska na Sajmu dječje knjige u Bologni

Stoljeće i pol ilustratorske baštine

Maja Hrgović

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Hrvatska će se kao zemlja partner predstaviti reprezentativnim pregledom 150 godina likovnog stvaralaštva u području knjige za djecu pod nazivom »Pristaništa i duboke vode djetinjstva«, a na četiri paralelne izložbe sudjelovat će čak 87 autora



ZAGREB  U proteklih godinu dana tim zadužen za pripremu nacionalnog nastupa na Sajmu dječje knjige u Bologni, gdje je ove godine Hrvatska partnerska zemlja, napravio je ambiciozan posao, čiji su rezultati predstavljeni jučer na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture. Sajam će se održati od 30. ožujka do 2. travnja.


Nakon sveobuhvatnog istraživanja povijesti hrvatske ilustracije, stripa i izdavaštva za djecu i nakon niza okruglih stolova na kojima je, primjerice, problematiziran položaj autora i izdavača u literaturi za djecu i mlade, autorica koncepcije nastupa teatrologinja Nataša Govedić osmislila je ovo gostovanje na uglednom međunarodnom sajmu kao višedijelni izložbeni program sa snažnim naglaskom na temu vode. Naslov je cjelokupnog projekta »Živa voda pripovijeda«.    


Kao počasni gost Hrvatska će imati na raspolaganju središnji prostor sajma gdje će tematske rasprave i okrugli stolovi okupiti hrvatske ilustratore, pisce, prevoditelje i izdavače te njihove inozemne kolege oko tema kao što su »Fantastika i humor: zašto je važno djeci ponuditi obilje svjetova«; »Ilustracija u edukaciji ili razlika između dizajnerskog i umjetničkog pristupa«; »Ovaj prijevod bolji je od domaćeg originala« i slično.   Predstavljanje hrvatske izdavačke djelatnosti uključivat će i susret hrvatskih i kineskih nakladnika, susret sa slovenskim te danskim izdavačima i agentima i drugo.


Vodeni imaginarij


– Baveći se prapočelom vode kao drugim imenom za stvaralačku slobodu u umjetničkom mediju ilustracije i autorstva za djecu, otkrili smo da je od 1860. godine do danas stotinjak domaćih autora ilustratora posezalo za vodenim imaginarijem – istaknula je jučer Nataša Govedić, koja je htjela ovu priliku iskoristiti i za predstavljanje bogatog, jednoipolstoljetnog ilustratorskog rada domaćih autora. Zato je okosnica izložbenog programa sustav izložbi nazvan »Arhipelag različitih povijesti«, koji će 30. ožujka svečano otvoriti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i njezin talijanski kolega Dario Franceschini.





Na hrvatskom štandu u Bologni bit će izložena i interaktivna slikovnica »Cats with spots« ili »Mačke na točke« riječke autorice Ive Vlašimsky. Aplikacija na iPadu namijenjena je djeci u dobi između 5 i 9 godina i prvi je dio serijala o životinjama »Amazing Animals« (Čudesne životinje) koji je kreirala u suradnji s branding i dizajn biroom DvasaDva. Bivša novinarka Novog lista sama je napisala priču za aplikaciju i edukativne tekstove, te napravila ilustracije, dok je likove dizajnirala i animirala Tea Stražićić. Aplikacija koja je do sada bila napravljena samo za iOS operativni sustav, i to za iPad, do kraja ožujka bit će kompatibilna i za iPhone 5, iPhone 6 i iPhone 6 Plus. U travnju se se priprema još jedan update s dodanom naracijom i tekstom na hrvatskom jeziku.



  Reprezentativni pregled 150 godina likovnog stvaralaštva u području knjige za djecu nazvan je »Pristaništa i duboke vode djetinjstva«, a donosi četiri paralelne izložbe kojima će se predstaviti 87 autora. Izložba »Tintarnica« bavi se procesom uspostavljanja ilustracije za djecu kao samostalne umjetničke discipline u Hrvatskoj; »Vodeni žig Ivane Brlić Mažuranić« izložba je o odgovorima ilustratora na opus »hrvatskog Andersena«, a tu su i »Šuma koralja«, koja se bavi utopijama i distopijama u domaćem stvaralaštvu za djecu te »Jedino kopno paluba«, koja donosi ilustratorske radove koji su postigli »punu autorsku zrelost umjetničkog riskiranja, eksperimentiranja i aktivnog dijalogiziranja s literarnim predloškom«.    


Nisu svi izdavači bili spremni surađivati s timom koji je Ministarstvo kulture odabralo za pripremu nacionalnog nastupa. Dio izdavača knjiga za djecu i mlade predstavit će se u Bologni na zasebnom štandu. Njihovi su prigovori upereni protiv odluke Ministarstva da ovaj važni nastup povjeri Hrvatskom dizajnerskom društvu kao nositelju projekta koji je realizirala Nataša Govedić u suradnji s Vanjom Žanko i Anom Šilović, umjesto nakladnicima iz struke.



Žanrovska raznolikost


Plodni i nagrađivani ilustrator Svjetlan Junaković zaslužio je u Bologni poseban tretman pa će njegova samostalna izložba »Kabinet čudesa« biti izmještena iz sajamskog prostora u obližnju galeriju, dok će izložba »Aquamarine Selection« prikazati radove četrnaest suvremenih hrvatskih ilustratorica i ilustratora. U toj reprezentaciji dominiraju žene, a najmlađe su autorice Ivana Pipal i Vendi Vernić.


  – »Aquamarine Selection« pršti od žanrovske i motivske raznolikosti, a jedino što je zajedničko svim autorima jest to da svatko od njih ima svoj prepoznatljivi i specifični rukopis koji nipošto nećete pobrkati s nečijim tuđim opusom. To su upečatljive i snažne autorske osobnosti, počesto sklone žanrovskim iskoracima kakve, na primjer, čini Ivana Pipal filmskim kadriranjem stripa ili Danijel Žeželj svojim stripom bez teksta, istaknula je Nada Beroš iz MSU-a, koja je sudjelovala u selekciji i pripremi ovog dijela programa.


  Nakon završetka sajma u Bologni, i domaća će publika dobiti priliku da vidi kako smo se predstavili na ovoj manifestaciji – najavila je to Tamara Perišić iz Ministarstva kulture, rekavši da će izložbeni program iz Bologne biti predstavljen u nekoj od zagrebačkih galerija.