17. FEKP

Što nam donosi riječki dio Festivala europske kratke priče

Kim Cuculić

Osim čitanja u glavnom mjestu održavanja – OKC-u Palach – FEKP u Rijeci posjetit će i Filozofski fakultet na Kampusu



ZAGREB/RIJEKA Sedamnaesto izdanje Festivala europske kratke priče, koje će od 27. svibnja do 1. lipnja biti održano u Zagrebu i Rijeci, ove je godine posvećeno nasljeđu. Festival počinje ove nedjelje u Zagrebu u Zagrebačkom plesnom centru, gdje je u 14 sati otvorenje, a u 20 sati nastupa Ben Okri.


Riječ je o popularnom književnom događanju koje u Hrvatsku dovodi poznate svjetske pisce. Pred publikom u Zagrebu i Rijeci tijekom FEKP-a čitat će i razgovarati brojni domaći i strani autori, između ostalih dobitnik Bookerove nagrade, Britanac Ben Okri, velška spisateljica Carys Davies, ovjenčana nagradom Frank O’Connor, najznačajnijim svjetskim priznanjem koje se dodjeljuje za knjigu pripovijedaka, Ignacio Martínez de Pisón, jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije, Andrei Kurkov, u svijetu kao i kod nas dobro poznati ukrajinski autor i drugi.


Uz čitanja i predstavljanja, razgovore i radionice, još jednom će se održati FEKP-ov natječaj za kratku priču, a bit će prikazan i niz kratkih filmova koje su na temu nasljeđa, a u sklopu suradnje šest međunarodnih književnih festivala, zajednički ostvarili pjesnici i filmaši iz Velike Britanije, Kanade, Bangladeša, Južnoafričke Republike, Trinidada i Tobaga te Hrvatske.




Riječki dio programa počinje u srijedu, 30. svibnja, a dio je Kuhinje, programskog pravca projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Prvog dana na Odsjeku za anglistiku (predavaonica F-139) u 18 sati bit će održan program na engleskom jeziku u kojem sudjeluju Jan Carson i Carys Davies, a moderatori su Antonija Primorac i Aidan O’Malley.


U 19 sati u Omladinskom kulturnom centru »Palach« slijedi razgovor »Pisati o sebi«, u kojemu sudjeluju Zoran Ferić, Damir Urban i Vladimir Šagadin.


U 20.30 u »Palachu« će biti održano čitanje pod naslovom »Priče o nasljeđu«, a gosti su Jan Carson, Rachida Lamrabet, Ignacio Martínez de Pisón, Ben Okri, Zoran Pilić i Suzana Tratnik.


Drugog dana, u četvrtak 31. svibnja, u 19 sati u »Palachu« će biti održan razgovor »Izgubljeno nasljeđe/Iskustvo (s) margine«, u kojemu sudjeluju povjesničar Franko Dota i spisateljica Nora Verde. Moderatorica je Marija Ott Franolić.


Iste večeri na istom mjestu u 20.30 čitaju Carys Davies, Carlos Fonseca, Flavio Soriga, Andrija Škare i Inga Žolude.